Sandra M. P. underviste en 7. klasse på Strib Skole i engelsk og hjemkundskab indtil episoden i september sidste år.

Lydoptagelse i klassen førte til sygemelding

På opfordring af en forælder optog tre elever deres lærer, da hun smed nogle larmende drenge ud af klassen. Lærer Sandra M. P. har siden været sygemeldt og frygter at stå i klasselokalet.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Forsker: Der er behov for fælles aftaler om mobiler i undervisningen

"Jeg kan ikke længere stå i klassen uden at tro, de leder efter fejl. Som lærer skal jeg være en autoritet, men i undervisningen giver jeg også noget af mig selv. Derfor er det ikke kun min faglige person, men også mig selv som privatperson, der er ramt. Det er det her, jeg elsker at lave, men jeg kan ikke længere stå foran eleverne uden at få det dårligt", fortæller lærer Sandra M. P. (anonymiseret 27/3-15, red.) om episoden i september sidste år, hvor tre elever filmede et optrin med nogle drenge.

Skole og Forældre: Brug dialog frem for overvågning

Det var ikke første gang, Sandra M. P. valgte at sende larmende elever udenfor døren i engelsktimen. Hun havde undervist 7.klassen på Strib Skole i et år og havde flere gange haft en dialog med både klasselæreren, eleverne og forældrene om uroen.

'Vi accepterer mere og mere vold'

Nogle forældre havde givet udtryk for, at de ikke mente, det var nødvendigt at smide eleverne udenfor døren, men hun havde ingen klager fået over undervisningen. Derfor kom det bag på hende, da hun fandt ud af, at optagelserne var sket på opfordring af en forælder, og at flere af klassens forældre havde haft indbyrdes samtaler om hendes undervisningsmetoder.

"Jeg føler, at forældrene har kørt en heksejagt på mig. De har haft en diskussionsgruppe bag min ryg, og jeg kan ikke forstå, hvorfor de ikke har kontaktet enten mig eller en af klassens andre lærere. Det er næsten det værste", fortæller Sandra om episoden.

Ingen ændringer på skolen Sandra M. P. har været sygemeldt siden episoden i september, og selvom hun har forsøgt at komme tilbage til undervisningen, så spøger forældrenes og elevernes hvisken stadig. Hun har oplevet stor opbakning fra sin lokale lærerkreds og fra DLF, og med hjælp fra fagforeningen har hun anmeldt sagen til Arbejdsskadestyrelsen.

Selvom hun selv har opgivet at komme tilbage til folkeskolen igen, er Sandra M. P. bekymret for sine kolleger, der kan blive udsat for samme behandling.

"Der har ikke været nogen konsekvenser for de involverede elever og forældre. Jeg forventede faktisk, at alle forældre på skolen ville blive informeret om denne her hændelse. Min leder ville ikke have, det skulle ud til andre, fordi han ville beskytte mig, og jeg er bekymret for, om de her elever gør det samme næste gang, de er utilfreds med en lærer," siger Sandra M. P. 

Truslen

Ifølge hende har episoden ikke haft nogen konsekvenser for elever og forældre. Skolelederen på Strib Skole vil ikke kommentere den konkrete sag over for folkeskolen.dk, men fortæller, at han har snakket med de involverede elever og forældre. Skolen har ikke ændret retningslinjer siden elevernes optagelser af Sandra M. P., men fastholder de oprindelige regler.

"Vi har i flere år arbejdet med håndteringen af mobiler og net på skolen og i samarbejde med forældrene forsøgt at lære eleverne nogle gode vaner. Skolen har den regel, at hvis eleverne vil bruge deres mobil til at optage billede eller lyd, så skal de spørge om lov", siger skoleleder Erik Busk

Ifølge skolelederen er resten af skolens lærere informeret om hændelsen, men han vurderer ikke, at der er behov for yderligere tiltag.

"Lærerne på skolen er selvfølgelig bestyrtede, men jeg oplever ikke en decideret frygt for at det skal ske igen. Hvis sådan noget sker igen, så er det skolens pædagogiske opgave at guide eleverne og ud fra den konkrete situation vurdere, om det skal have konsekvenser for eleverne", siger Erik Busk.