1.700 børn sang med i DRs Koncertsal, mens langt de fleste sang rundt omkring på de danske folkeskoler.

Skolernes Sangdag: Op mod 200.000 børn sang med

Skolernes Sangdag blev et brag af en fællessang. DR lagde lokaler til, og børn i hele landet sang med. 

Publiceret Senest opdateret

Der er ikke mange ting, der kan skabe større og stærkere fællesskaber end sang og musik. Derfor er vi i Musiklærerforeningen rigtig glade for, at så mange skoler bakker op om Skolernes Sangdag.

I år har vi haft et ønske om at få Skolernes Sangdag endnu tættere på skolerne. Det skete bl.a. ved, at vi afholdt dagen i DRs koncertsal, hvor vi samlede 1.700 børn til et brag af en fællessang. Der var musiklærere helt fra Vejle, som havde taget deres børn med til den store sangfest.

Skolernes Sangdag blev oprettet som projekt efter etableringen af ’Sangens år’ i 2008. I de kommende år stod DR for produktion og afviklingen af dagen alene. I 2018 kunne DR ikke opretholde projektet af flere forskellige årsager, og her afviklede Musiklærerforeningen dagen, og livestreamede fra en skole i Hillerød til resten af skolerne i Danmark. Siden 2019 har dagen været afviklet som et samarbejde mellem DR Musikariet og Musiklærerforeningen med forskellige samarbejdspartnere. Sidste år blev dagen afholdt i Alsion i Sønderborg i samarbejde med Det Sønderjyske Sangcenter og assistance fra Sønderjyllands Symfoniorkester.

Musiklærerforeningen

Musiklærerforeningen skriver indlæg om den musikundervisning, der foregår i skolen, og hvilke vilkår musiklærerne har for at lave god musikundervisning. Det handler om fagets stilling i skolen, og hvad børnene skal lære i musik. Om fagets kerneværdier og hvad faget kan byde ind med i en folkeskole med fokus på inklusion og rummelighed. Men også om, hvad faget kan bidrage med i en værdidebat om folkeskolens værdier. Indholdet kan også berøre uddannelsen af musiklærere.

Tættere på skolerne

Det var vigtigt for os i år at optage øvevideoerne ude på almindelige skoler, hvor elever har indsunget de øvevideoer, som hele landet kunne øve efter. Det har betydet, at vi har fået en bedre kønsfordeling på børnene i videoerne, hvor der er kommet mange flere drenge med. 

Tidligere har vi nok set en overrepræsentation af piger. Der har det været vigtigt for os, at vise at sang er for både drenge og piger, og at man skulle kunne identificere sig med børnene på øvevideoerne. Vi har også lyttet til musiklærernes sangønsker, noget vi vil gøre igen til næste år.

En dag med fællesskab

Langt de fleste ser med direkte, men vi oplever også, at flere skoler bruger muligheden for at streame sangdagen på et senere tidspunkt. Det vigtigste for os er bare, at man bruger anledningen til at synge sammen og skabe stærkere fællesskaber.

Vi har endnu ikke fået indsigt antallet af streaminger og børn der sang med, men vi regner med at op mod 200.000 børn igen i år deltog i Skolernes Sangdag.

Eneste minus ved dagen var, at vi ikke havde inviteret flere voksne ind for at høre, hvor fantastisk det er, når 1.700 børn synger sammen.