Hold øje med ventilationen

Mange skoler tjekker ikke, hvordan ventilationsanlæg er indstillet

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Mange skoler landet over holder ikke deres ventilationsanlæg i ordentlig stand, med det resultat at der blæses dårlig luft ind i klasselokalerne. Det er ikke decideret sundhedsfarligt, men den dårlige ventilationsluft er en medvirkende årsag til problemer med indeklimaet og til et dårligt arbejdsmiljø.

Det vurderer indeklimaingeniør i Arbejdstilsynet Finn Gamél Christensen.

'Man glemmer at rengøre ind- og udsugningsarmaturer, og man kontrollerer ikke, hvordan anlæggene er indstillet, med det resultat at mængden af luft, der recirkuleres, er for stor. Det er ikke kun på skolerne, det er et problem. Generelt er man for dårlig til at vedligeholde ventilationsanlæg', siger han.

Anledningen til hans udtalelser er en konkret sag fra Århus, hvor lærere og elever på Grønløkkeskolen gennem længere tid har lidt af indeklimaproblemer, og hvor en tredjedel af lærerne har irritation af hud, øjne og slimhinder. De har det så skidt på arbejde, at de må tage medicin og bruge inhalatorer.

En undersøgelse af skolens ventilationsanlæg foretaget på initiativ af et privat firma viste, at det ikke var blevet gjort rent i de 24 år, det havde fungeret, og at anlægget var konstrueret og indstillet, så der ingen luftudskiftning var.

Århus Kommune foretog sig ikke noget, da man fik rapporten, og heller ikke, da skolens ledelse henvendte sig. Først da forholdene for kort tid siden blev omtalt i Århus Stiftstidende, kom der gang i tingene.

Arbejdstilsynet sætter til efteråret en brancheindsats i værk, hvor vedligeholdelse af ventilationsanlæg indgår som en vigtig del.

På Arbejdstilsynets hjemmeside www.indeklima.at.dk kan man læse om ventilations- og indeklimaproblemer.