Blød pc-landing i Århus

Lærere og skoleforvaltning i Århus er enige om, at efteruddannelse kan betales med en pc

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En lærer, der gerne vil have en hjemmecomputer af kommunen, må indstille sig på, at den skal betales ved uden løn at brug 50 timer på at tage det pædagogiske IT-kørekort.

Hvis læreren ikke vil have en computer, får skolen tildelt 50 timer af forvaltningen til at finansiere lærerens IT-kørekort. Skolen skal desuden være indstillet på at finde flere timer på sin efter- og videreuddannelseskonto, hvis der er behov for det.

Det er indholdet i den første større pc-aftale, der er indgået på skoleområdet.

Aftalen, der er indgået mellem Århus Lærerforening og kommunens skoleforvaltning, har været længe undervejs, og i første omgang så det ikke ud til, at den blev til noget, med det resultat at de 1.200 lærere, der i december fik computere af kommunen, skulle aflevere dem igen.

Det slipper de nu for, hvis de bruger fritid på at tage pc-kørekortet. I fremtiden vil andre lærere også kunne få en hjemme-pc på samme vilkår.

'Jeg er ovenud tilfreds med aftalen, der er fremadrettet, og som viser, at det er forkert, når Århus Lærerkreds i medierne er blevet beskyldt for at være bagstræberiske over for IT', siger skolerådmand Niels Erik Eskildsen, Socialistisk Folkeparti.

Beskyldningerne om det bagstræberiske dukkede op, da Lærerforeningen krævede, at lærere, der havde benyttet sig af computer-tilbuddet, skulle tage IT-kørekortet i arbejdstiden.

Ikke rent naturalier

Foreningen kunne argumentere med, at en voldgiftsafgørelse slog fast, at gennemførelsen af IT-kørekortet er omfattet af Lærerforeningens overenskomst og ikke er noget, man kan betale sig fra med naturalier.

Er det ikke lige netop det, I er endt med?

'Nej, kommunen kan ikke betale rent med naturalier. I første omgang var der ingen valgmuligheder. Nu kan lærerne vælge at få timer i stedet. Kommunen er desuden indstillet på, at der skal bruges flere timer end de 50 per lærer, som man havde kalkuleret med. Når vi ikke kunne nå frem til en aftale i første omgang, skyldtes det, at forvaltningen ikke ville binde skolelederne til at bruge midler på området. Det vil man nu', siger formanden for Århus Lærerforening, Jette Jensen.

Aftalen indebærer, at alle lærere i Århus skal have det pædagogiske IT-kørekort inden 2007. Tidligere var tidsfristen 2003.

'Det er beklageligt, at det trækker så langt ud', siger Niels Erik Eskildsen. 'Men det var et ønske fra Lærerforeningen, og jeg kan godt leve med det'.

En anden konsekvens er, at lærere, der ikke vil veksle 50 timers kursus med en hjemme-pc, kan købe en computer på favorable vilkår gennem kommunens indkøbsaftale og tage hele kurset i arbejdstiden.

Jan Kaare er freelancejournalist