Vejen Kommune har mødt voldsom kritik for to sparetiltag, der giver kommunens udskolingselever tre timers mindre lærerunderstøttet undervisning om ugen. Skoleledernes lokalformand mener dog, at der nok skal komme noget godt ud af tiltaget.

Formand kalder beslutning om lærerløse timer et "uhørt lavpunkt": Men lokalt bakker skolelederne op om beslutningen

Claus Hjortdal kalder Vejens planer om computerbaseret undervisning for ”et uhørt lavpunkt”, men skoleledernes lokale formand og tillidsrepræsentant er meget mindre kritisk. Imens venter alle på afgørelse fra ministeriet.

Publiceret Senest opdateret

”Kommunalt selvstyre, når det er værst”.

Sådan lyder dommen fra Skolelederforeningens formand Claus Hjortdal, når snakken falder på Vejens kommunalpolitikeres beslutning om at indføre såkaldt ”computerbaseret undervisning” i kommunens udskolingsklasser.

Tiltaget skal sammen med et forslag om en times selvstændigt projektarbejde om ugen spare kommunen for knap 2,5 millioner årligt de kommende år.

Men i 2023 kan kommunen kun spare knap 400.000 kroner på ”computerbaseret undervisning”, der er dét forslag, der har mødt allermest kritik fra kommunens lærere og forældre.

”Jeg kan slet ikke forstå, at politikerne vil være bekendt at skabe så meget bøvl og ballade for så lille en besparelse på det kommunale budget”, siger Claus Hjortdal, der mener, at Vejens politikere er gået over stregen.

”Politikerne skal holde sig væk fra det, de har ikke forstand på det. De kunne have lavet en generel besparelse og fordelt den på alle skolerne. Så havde skolelederne nok fundet beløbet, uden at politikerne skulle gøre sig selv til grin. Det er virkelig dårlig håndtering af et lillebitte problem”, siger skoleledernes formand og tilføjer:

”Det er et uhørt lavpunkt, når man vælger at sige, at vi tror på, at man kan lave undervisning uden lærere. Og det er på kant med loven, mener jeg”.

Skolerne står for skud, når kommuner skal spare

Om Vejen Kommune overtræder loven med deres to spareforslag er Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (Stuk) netop i gang med at undersøge.

I forrige uge bad styrelsen kommunen om at redegøre for beslutningsgrundlaget for de to sparetiltag. Og selvom svarfristen først faldt i fredags, modtog Stuk allerede Vejen Kommunes redegørelse efter ganske få dage.

Claus Hjortdal mener, at situationen i Vejen er et udtryk for en problematisk tendens i kommunerne.

”Det helt store problem er, at når der er problemer i en kommune, skal alle hjælpe med alting, og folkeskolen kommer tit til at stå for skud, fordi det er en stor post på det kommunale budget. Så skal skolelederne finde nogle millioner, der kan spares væk med en forventning fra politikerne om, 'hvor svært kan det lige være'".

Men det kan være temmelig svært, hvis man spørger formanden for Skolelederforeningen.

”Forventningerne til skolerne bliver højere og højere, imens budgettet bliver mindre og mindre. Det er en ligning, vi som skoleledere ikke kan få til at gå op, selvom vi generelt er gode til at finde på løsninger”, siger han.

Skolelederne i Vejen: "Vi skal nok få noget godt ud af det"

I Vejen er skoleledernes tillidsrepræsentant og lokalformand Christian Dünne mere optimistisk.

Han fortæller, at skolelederne i kommunen var blevet bedt om at komme med forslag til, hvor kommunen kunne spare penge på skoleområdet.

”Det er jo aldrig en sjov opgave, og det ville da have været sjovere, hvis vi kunne have været med til at bestemme i en situation, hvor der var blevet tilført penge”, siger Christian Dünne, der til daglig er leder på Askov-Malt Skole i Vejen.

Han kan både se fordele og ulemper ved at blive inddraget i processen med at finde besparelser, fortæller han og understreger, at skoleledernes opgave kun var at komme med forslag til effektiviseringer.

”Jeg er glad for, at vi ikke skal stå med den endelige beslutning om, hvilke spareforslag der skal vedtages”, siger skolelederen.

Personligt er han ikke blevet kritiseret i forbindelse med kommunens beslutning, fortæller han og påpeger, at hans skole kun har elever til 6. klasse og derfor ikke er omfattet af de to upopulære sparertiltag.

”Når der skal spares, vil der altid være nogen, der finder det uhensigtsmæssigt at gøre det den måde, det er besluttet”, siger lokalformanden, der ikke ønsker at gå yderligere ind i de politiske diskussioner om sparertiltagene.

”Vi bakker op og løser den opgave, vi er sat til. Vi skal nok få noget godt ud af det”, siger han.

Borgmester forventer ok-melding fra ministeriet

Det er ikke kun skoleledernes formand Claus Hjortdal, der forventer, at Stuk vil vende tommelfingeren nedad til beslutningen om at indføre lærerløse timer fra næste skoleår.

Det samme har både lærernes formand Gordon Ørskov Madsen og den lokale lærerformand i Vejen Sabine Vibild givet udtryk for.

Men borgmester i Vejen Frank Schmidt-Hansen (K) er af en anden opfattelse. Det fortæller han til JydskeVestkysten.

"Jeg tror på, at Stuk siger ok. Jeg kan ærgrer mig over, at vi kun pr. telefon har været i kontakt med undervisningsministeriet. Jeg tror på, at med tilbagemeldingen fra vores administration, så er det indenfor retningslinjerne", siger han.