Debat
0   142

For fuld skrue

'Decentralisering for fuld skrue' hed en udmærket oversigtsartikel i Folkeskolennummer 45. Overgangen fra regelstyring til den opreklamerede 'mål og rammestyring' inden for de seneste ti år blev beskrevet.

For fuld skrue er det gået - værdiladningen af ordene har været entydige - decentralisering var bare godt og effektivt, og pippede man om centrale bestemmelser, blev ord som beton og det, der var værre, straks hæftet på. Vi har næppe endnu set enden på decentraliseringsvanviddet. At det måske ikke er særligt effektivt eller rationelt, at den dybe tallerken skal opfindes i hver enkelt kommune, er der ikke lydhørhed for i establishment.

Artiklen fortsætter under banneret

Som tillidsrepræsentanter oplevede vi i foråret, hvordan kompetencen og aftalestoffet sivede igennem den centrale aftales niveauer og endte på skuldrene af så godt som uforberedte tillidsrepræsentanter. Nu står tillidsrepræsentanterne med ansvaret for store dele af kollegernes arbejdstid, og med den tilhørende ny løn og kommunernes decentralisering af lønnen vil der komme et voldsomt pres, for at kompetencen til forhandling heraf også havner på de 'ømme' tillidsrepræsentantskuldre.

Artiklen i Folkeskolengodtgør med pæne omsvøb, at det er sværere at varetage sine medlemmers interesser i et så decentralt system. Vi skulle hilse og sige, at det også var det, der var meningen!

Mig bekendt har der ikke været nogen solstrålehistorier - tværtimod har det vist sig, at kritikerne af aftalen havde ret. Vi fik flere undervisningstimer, og vi betalte med dele af vores forberedelsestid til en masse team- og udviklingsarbejde.

Det er os, som bliver bet i det decentraliserede magtspil, og det er på tide, at DLF-ledelsen kommer ud af sit elfenbenstårn og forstår, at der skal arbejdes hurtigt for at dreje udviklingen tilbage i retning af mere ens og fælles vilkår for lærerne.

Carsten Larsen

tillidsrepræsentant på Fanefjordskolen, Askeby


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ