Blog
0   7

Ghettoplan del 3: Kan man straffe sig til godt forældresamarbejde?

Abonner på nyt om Virkelighedens Vestby i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Selvom enhver lærerstuderende lærer, at straf alene ikke virker overfor børn, forsøger regeringen sig nu med dette ene greb overfor forældre.

Straf og frygt synes at være de eneste værktøjer i regeringens ghettoplan. Jeg har tidligere skrevet hvordan regeringen vil straffe underpræsterende skoler, og hvordan man risikerer at få elever i 0. til at frygte test og prøver i en meget tidlig alder. Som enhver lærerstuderende ved, kan der tegnes en fin samarbejdstrekant med lærer-elev-forældre, så selvfølgelig er der også en gang straf til forældrene. Dette kommer i form af punktet Styrket forældreansvar.

I sin simpleste form kan dette punkt omformuleres til ’ingen børnecheck hvis dit barn har over 15 % fravær.’ Problemet er reelt nok. 15 % er alt, alt for meget. En forudsætning for, at børn lærer noget i skolen, er naturligvis, at de er i skole. Men er økonomisk straf den rette vej at gå?

Alle forældre ønsker det bedste for deres børn, og alle forældre kan forstå den ovenfor præsenterede selvindlysende sandhed. Men nogen forældre har desværre meget ringe forudsætninger for at være forældre. Det er der mange triste grunde til, og det er i alle tilfælde synd for børnene. Men de forældre, der har ringe forældreevner er desværre ofte også de forældre, der er svagest på en lang række andre områder, herunder økonomisk. Det vil på ingen måde være gavnligt for skole-hjem-samarbejdet, eller for de forældres opdragelse af egne børn, hvis barnets (manglende) skolegang bliver skyld i et bortfald af en ikke ubetydelig del af husstandens indkomst.

Men hvad så? Man kunne forsøge at hjælpe i stedet for at straffe, selvom det dels bryder med de overordnede linjer i ghettoplanen, og dels koster fremfor sparer penge. Til gengæld vil det måske virke. I Aarhus har vi tilbuddet Familieskolen, hvor forældre lærer om forældreansvar og elementær børneopdragelse, mens børnene går i skole. Alle lærere ved, at det er langt mere effektivt at tilbyde hjælp end at uddele straf. Skulle vi prøve det til forældre såvel som til børn?

Artiklen fortsætter under banneret


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket Dansk som andetsprog er for alle, som underviser i dansk som andetsprog eller har interesse for undervisning af flersprogede elever og nyankomne.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
929 andre er allerede tilmeldt