Blog
0   13

Ghettoplan del 2: Tvangslukning af skoler

Abonner på nyt om Virkelighedens Vestby i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Som et delelement i ghettopakken forsøger regeringen nu at løse integrationen gennem det gammelkendte værktøj 'ledelse gennem frygt'.

I sidste uge skrev jeg om tvungne sprogprøver i 0. klasse. Siden da har regeringen fundet flertal for dele af deres ghettoplan, der derfor er rykket fra valgkampsretorikken ud i virkeligheden. I dag vil jeg derfor kigge lidt på endnu et punkt, nemlig den gamle ledelsesklassiker ’ledelse gennem frygt’.

Et af de vedtagne punkter hedder ’øgede sanktioner over for institutioner med dårlige resultater’. Eller oversat til skolens hverdag: ’konstant trussel om skolelukning, hvis dine elever er så uheldige at have svage forudsætninger’.

Enhver lærer har allerede som ønske, at eleverne bliver så dygtige som muligt. Derudover er truslen om en skolelukning ikke ligefrem motiverende for arbejdsglæden, og arbejdsglæde hænger sammen med arbejdsindsats. Måske kunne man ligefrem tænke sig, at det ville blive svært at tiltrække kvalificerede lærere til disse skoler? Eller at de lærere, der kan se på deres elever at de nu igen ikke kommer til at levere et tilfredsstillende resultat i de national tests, begynder at se sig om efter arbejde andetsteds?

En aldeles sandsynlig konsekvens af dette tiltag er en opdeling af skoler i A- og B-skoler. De skoler, hvor eleverne kommer fra svage familier, kan meget hurtigt få svært ved at tiltrække og fastholde kvalificeret personale og ledelse. Og når man så tvangslukker en sådan skole, hvad så? Eleverne er der jo endnu, nu bliver de bare flyttet til en anden skole, med en anden elevsammensætning. I Århus kommune har man siden 2006 spredt tosprogede elever, og resultaterne er omdiskuterede, men viser ikke en entydig succes (læs f.eks. denne artikel).

Artiklen fortsætter under banneret

Trusler og tvang er ikke kun kørt i stilling over for de professionelle. I næste uge diskuterer jeg ønsket om at ramme forældrene på pengepungen, hvis deres børn ikke kommer i skole.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket Dansk som andetsprog er for alle, som underviser i dansk som andetsprog eller har interesse for undervisning af flersprogede elever og nyankomne.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
875 andre er allerede tilmeldt