Tysk
2   15

Alle sprog er i spil i tysktimen

Flersprogsdidaktik: I 5. klasse på Peder Lykke Skolen skal eleverne bruge alle de sprog, de i forvejen kender, når de lærer tysk. De synger og leger. Det handler om at få dem til at bruge sproget, mens grammatikken kommer i anden række.

»Ich bin cool - Bist du cool?

Wiederseh'n - Wiederseh'n - Alles klar«.

Musikken dunker i klasselokalet, og de tyske gloser farer over skærmen på YouTube-videoen, mens eleverne i 5. klasse på Peder Lykke Skolen i København synger med. De kan sangen og alle gloserne udenad. Indimellem skifter gloserne fra tysk til engelsk, så til tyrkisk og andre sprog.

Kort efter er der den nye øvelse med titlen »Körper«, hvor det især er ørerne, skuldrene og knæene, der er i spil, da lærer Nina Butzbach Andersen får eleverne ud på gulvet, mens vi hører både danske, tyske og engelske gloser.

Artiklen fortsætter under banneret

Det er præcis det, tysk i 5. klasse handler om efter den nye begynderdidaktik: at bygge bro mellem de sprog, eleverne allerede kender, og tysk. For tysk er nyt for de fleste af eleverne. Blandt de 20 elever i klassen tales både tyrkisk, kurdisk, afghansk og arabisk. Foruden det engelsk, de allerede har lært - og dansk naturligvis.

»Vi skal gøre dem nysgerrige på sproget tysk. Derfor prøver jeg med forskellige aktiviteter, for de er mest aktive og interesserede, når de skal lege, synge og bevæge sig«, siger Nina Butzbach Andersen.

»Jeg har fokus på det med leg og bevægelse, de skal ud på gulvet«, siger hun og tilføjer:

FORLØB TIL TIDLIG SPROGSTART

20 sproglærere fra Københavns Kommune samarbejder med faglige konsulenter inden for engelsk, fransk, tysk og dansk som andetsprog fra Københavns Universitet og professionshøjskolerne UCC og Metropol om at udvikle eksemplariske undervisningsforløb og årsplaner til den tidligere sprogstart.

Den nye viden opsamles løbende og vil blive stillet til rådighed for alle folkeskolelærere via Danmarks læringsportal, Emu.

»Eleverne får de her chunks eller fraser, og så bruger vi fraserne i mange forskellige sammen-hænge. Børnene får en succesoplevelse, når de finder ud af, at de faktisk kan sige noget på tysk«.

Hun er sideløbende med sin undervisning ved at tage en diplomuddannelse i begynderdidaktik med fokus på flersprogethed, hvor hun skal knytte sin undervisning op på teori.

Lektion på 60 minutter

En lektion i tysk med begynderdidaktik er på 60 minutter, og det er læreren glad for, for så kan klassen nå meget. Der er en forventning om, at der skal lidt gang i den, fortæller hun.

VÆR MED I 
FÆLLESSKABET OM TYSK

tysk- og fransknetværket bliver der delt alt fra faglig viden og tips til erfaringer og holdninger til fagene. Her kan du sparre med de allerede 2.644 tilmeldte lærere fra hele landet og få nyt om dit fag direkte i indbakken.

I projektet med tidlig sprogstart superviseres undervisningen af faglig konsulent Jette von Holst-Pedersen fra professionshøjskolen Metropol. Hun gør notater om undervisningen til se-nere evaluering. Hun siger:

»Det handler først og fremmest om at få eleverne til at tale sproget, så grammatikken spiller andenviolin.

I gamle dage sad eleverne og terpede og læste op af en bog, men kasserollebøjningen er gemt væk i skabet - i hvert fald i starten af 5. klasse.

»Det vigtigste er at gøre eleverne interesserede i sprog, at gøre dem nysgerrige«, siger Jette von Holst-Pedersen.

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Tysk og fransknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for fagene. I samarbejde med Sproglærerforeningen, Tysklærerforeningen og Fransklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
906 andre er allerede tilmeldt

Netværket Dansk som andetsprog er for alle, som underviser i dansk som andetsprog eller har interesse for undervisning af flersprogede elever og nyankomne.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
733 andre er allerede tilmeldt