Debat

Medbringe IT i skolen

Er det skjult brugerbetaling at medbringe computere og Ipads i folkeskolen

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Jeg faldt over nedenstående indlæg af Mette With, hvor hun mener, at medbragt IT-udstyr er en skjult brugerbetaling. Jeg har selv lidt svært ved at finde et ståsted. Hvad synes I?

It er en del af vores arbejdsliv og hverdag, så selvfølgelig skal it også have en plads i skolen og være en del af undervisningen for vores børn, både som redskab og som emne.

Så langt kan vi sikkert alle blive enige, men når det kommer til form og indhold, så skilles vandene. Nogle kommuner indfører it i skolen ved at opfordre forældre til at give deres børn eget it-udstyr med i skole, Bring Your Own Device (BYOD). Andre kommuner indkøber tablets, PC eller en anden device og stiller udstyret til rådighed for alle elever.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

BYOD er ved at være en meget udbredt model ud fra devisen om, at eleverne jo alligevel har udstyret derhjemme, og at det er rart for eleverne at arbejde med udstyr, som de er fortrolige med. Det kan også virke fornuftigt ikke at anvende offentlige midler på udstyr, når borgerne nu selv har udstyret.

Ubesvarede spørgsmål BYOD kan være en god løsning, men den løsning rejser mange nye spørgsmål: Hvad med sikring? Det kan friste nogle at vide, at der er it-udstyr for mange penge i et klasselokale, der står tomt, mens eleverne holder frikvarter.

Hvad med software? Kan skolen stille krav til forældrene om, at maskinen er udstyret med bestemt software, som skal bruges i undervisningen?

Hvad med mobning? Hvad sker der i en klasse, hvor nogle elever kommer med det nyeste udstyr, mens andre kommer med en aflagt maskine? Vigtige spørgsmål, som er nødvendige at diskutere både kommunalt og på den enkelte skole, inden man indfører BYOD på skolen.

Brugerbetaling ad bagdøren Det vigtigste spørgsmål ved indførelse af BYOD er dog, hvad BYOD kan gøre ved vores folkeskole. En folkeskole, som prises af udlandet for sin kvalitet og ikke mindst den lige og fri adgang til undervisning af meget høj kvalitet. BYOD er et opgør med fri og lige ret til undervisning, som er kernen i den danske folkeskole. Ifølge §19 i Folkeskoleloven skal alle midler stilles gratis til rådighed i undervisningen, og derfor er det bekymrende, hvis udviklingen bliver, at det mere er reglen end undtagelsen, at forældre betaler for udstyr til undervisningsbrug.

Find resten af artiklenher.

Nu hvor jeg tænker mig om, så synes jeg det er okay, at kommunerne skal sørge for at eleverne for det nødvendige udstyr til rådighed. Lige nu er det sådan, at eleverne kan risikere forskel i selve undervisningen netop fordi, at der kan være forskel i udstyret.

En gammel computer versus en ny computer gør en stor forskel. Ældre computer kan eksempelvis ikke vise HD-tunge film via Youtube eller hvis drengene/pigerne ønsker at følge med i live fodbold i pauserne.

Alt dette skal naturligvis også finansieres. Hvor meget og hvordan er en helt anden snak :-)