Læremidler
0   526

Tv om læsning: "Erhvervsskolernes bøger er sværere end gymnasiets"

”Murerbogen” og andre lærebøger til erhvervsuddannelserne er for svære selv for dygtige læsere, viste en analyse i 2009. Nu sker der endelig noget. Læremidlerne udkommer som i-bøger og skal kunne læses på mobiltelefonen. Se Læsemagasinet 7.

Erhvervsskoler forveksler kvantitet med kvalitet. Det mener Mattias Tesfaye. Han er næstformand i SF og uddannet murer.

"Mange af dem, der møder op, er på flugt fra bøgerne og håber at få mulighed for at bruge hænderne. Så er det klart, at de ikke skal have udleveret en flytteklasse med bøger, den dag de begynder på teknisk skole," siger han som kommentar til den bogpakke, murerlæringen får, når han begynder uddannelsen: "Murerbogen" på 202 sider, "Fliser og klinker" på 193 sider, "Puds - før og nu" på 93 sider, "Murerfagets tagbog" på 139 sider, "Produktudvikling, produktion og service" på 63 sider, "Murerhåndbogen" på 350 sider og "Arbejdsmiljø i dansk byggeri" på 128 sider. Plus en mappe om "Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse". 

 
Sværere end i gymnasiet
Som titlerne antyder, indeholder bøgerne vigtige oplysninger om fag og færdigheder og om byggeri og arbejdsvilkår. Men altså i en al for tung servering - og med alt for meget på én gang.
"Da jeg gik ud af 9.klasse, startede jeg i gymnasiet, men jeg droppede ud efter fire måneder og begyndte på mureruddannelsen," fortæller Mattias Tesfaye i tv-udsendelsen "Læsemagasinet 7 - Læsbare læremidler på teknisk skole?".

Læsemagasinet 7 "Læsbare læremidler på teknisk skole?". (klik på de fire pile for fuld skærm)

Artiklen fortsætter under banneretI udsendelsen bruger lektor Kristine Kabel de indledende linjer i "Murerbogen"s første kapitel som eksempel på nogle af de generelle problemer med erhvervsskolernes læremidler:

Konstruktive forhold

Konstruktioner skal udformes, så deformationer og dif-
ferenssætninger ikke fører til skadelige revnedannelser.
Vær især opmærksom på deformationer fra svind og svelning af fugtfølsomme materialer.
(Fra Murerbogen side 7)


 

Er det en instruktion, eller er det information om generelle forhold, spørger hun.


"Det er uklart sprogligt, og så indeholder de fire linjer en masse svære begreber. Teksten er skrevet i passive sætninger og med udsagnsord og tillægsord, der er lavet til navneord, så man skal læse mellem linjerne for at regne ud, hvem der skal gøre hvad, og hvad det fx er for et svind, der er tale om. Eleven får simpelthen ikke guidning nok. Selvfølgelig er det noget, underviseren kan stå for i situationen, men man skal også kunne læse et læremiddel delvist selvstændigt," siger Kristine Kabel.
I 2009 var hun med til at analysere bøger fra erhvervsskolerne. Kritikken og konklusionerne i rapporten "Læsbare Læremidler" fra de to nationale videncentre for læsning og læremidler var kras. (se link til højre)

Forlag er enig med kritikerne
Men først nu sker der noget. Erhvervsskolernes Forlag er nemlig gået i gang med at revidere bøgerne, så de fremover skal udkomme som i-bøger, der kan bruges både på pc, elektroniske tavler og smartphone.
Forlagsredaktør Heidi Parsberg Madsen er langt hen ad vejen enig i den kritik, der kom frem i "Læsbare Læremidler", så nu kommer der både forklaringer og eksempler fra elevernes hverdag. Og man arbejder tæt sammen med læsevejledere, så teksterne også bliver læsbare.
Og projektet er ikke økonomisk uoverkommeligt.
"Der er selvfølgelig bekosteligt at udvikle skabelonen til en i-bog, men når først, den er der, er økonomien fornuftig, så i-bogen ikke skulle blive dyrere end papirbogen," siger Heidi Parsberg Madsen.
Planen er, at "Murerbogen" nu udkommer som i-bog, og så følger de andre udgivelser efter, fortæller hun.

Læs også artiklen "

Fra tung mursten til i-bog" til højre.

"Læsemagasinet" er en serie på otte udsendelser, som produceres af tv-kanalen dk4, Nationalt Videncenter For Læsning og fagbladet Folkeskolen.
Udsendelserne og de tilhørende artikler og interview kan ses og læses her på folkeskolen.dk 
Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

PLC-netværket er for ansatte og andre med interessere for skolernes pædagogiske læringscentre. I samarbejde med Pædagogisk LæringsCenterForening. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
781 andre er allerede tilmeldt

UU-vejledernetværket er for alle, der arbejder i Ungdommens Uddannelsesvejledning eller interesserer sig for området. I samarbejde med UU-forum i Danmarks Lærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
524 andre er allerede tilmeldt

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.592 andre er allerede tilmeldt

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.708 andre er allerede tilmeldt