Anmeldelse Skønlitteratur
0   273

Nat med Naja

Fakta


Titel
Nat med Naja

Forfatter
Peter Mouritzen

ISBN
978-87-638-0720-3

Pris
149 kroner

Sider
72 sider

Type
Bog

Forlag
Høst og Søn

En novellesamling kan være et skrabsammen af korte tekster, forfatteren ikke lige kunne få placeret andre steder. Eller det kan være et dybt gennemarbejdet, sammenhængende værk, der kræver en indsats af læseren, hvis det styrende princip skal afkodes.

Artiklen fortsætter under banneret

Dette nærmest uanseelige bind falder i den sidstnævnte kategori. De 11 noveller kan for så vidt stå alene, hver for sig. Men efterhånden som man læser sig igennem dem, opdager man, at forfatteren leger med sin læser. De tre første noveller minder formmæssigt om hinanden, tre forskellige vinkler på samme scene så at sige. I de følgende skifter vi spor; men på den udspekulerede facon, at læseren forledes til at huske de tre første noveller på en måde, der faktisk ikke er dækning for i teksten. På den vis bliver samlingen særdeles velegnet til en første indføring i receptionsæstetik. Det er helt i overensstemmelse med Fælles Mål, som netop anbefaler, at litterære tekster opfattes som åbne værker, der kræver læserens aktive medskaben.

Man kunne måske få det indtryk, at der er tale om systemskrivning, hvor hensyn, der ligger uden for teksten, får større vægt end den gode historie. Sådan er det ikke. Bogen vil også fungere som frilæsningsbog for 13-14-årige og opefter, helt uden litteraturpædagogiske bagtanker. Stærke noveller om liv og død og de hårfine forskelle, der bevirker, om man ønsker at være det ene eller det andet. Og computervirkelighedens upålidelighed er et stærkt og vedkommende tema for målgruppen.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.243 andre er allerede tilmeldt