Anmeldelse Skønlitteratur
0   250

Moderne danske eventyr

Fakta<p>ISBN: 87-91687-00-4</p><br /><p>144 sider</p><br /><p>198 kroner. Klassesæt med 25 eksemplarer: 2.500 kroner</p><br /><p>Forlag: Forlaget ABZebra</p>

En eventyrkonkurrence, som forlaget bag bogen har udskrevet, har inspireret mange forfattere til at bidrage til en videreførelse af eventyrenes ældgamle fortælletradition i en moderne form. Ti eventyr fra denne konkurrence er udvalgt til udgivelse i denne antologi.

Artiklen fortsætter under banneret

Moderne eventyr må naturligvis få en anden form end de traditionelle eventyr. De er tydeligt præget af en forfatter og en personlig stil, og i nogle eventyr er aktuelle samfundsproblemer hovedmotivet.

Nogle eventyr handler således om sunde spisevaner, om at sprede lys for gamle, ensomme mennesker, så de bliver glade, og om alt for travle forældre, der forsømmer deres børn.

Skal moderne eventyr slutte med en morale? Det gør de oprindelige eventyr ikke. Nogle af disse moderne eventyr taber ved at være så tydelige i deres velmenende budskaber, at det er lidt for meget.

Enkelte tekster ligger meget tæt op ad de traditionelle eventyr med deres velkendte virkemidler. Det gælder for eksempel "Guldbarnet og "Hugo og dværgenes horn". "Vinden og klippen" skaber associationer til H.C. Andersens historier og handler om at finde og acceptere sin rette plads i tilværelsen.

Andre tekster kan efter mine begreber ikke betegnes som eventyr. En af dem rummer ikke fantastiske elementer, og andre hører ind under fantastiske fortællinger, men ikke eventyr, hvis genren da ikke helt skal udvandes.

Eventyrene er af svingende kvalitet, men antologien er et interessant eksperiment. Jeg kan dog ikke anbefale den til undervisning i folkeskolen.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.272 andre er allerede tilmeldt