Anmeldelse Dansk
0   170

Tekst efter tekst

Fakta<p>Forfatter: Simon Rosendal Frandsen og Anders Simmelkiær</p><br /><p>ISBN: 87-7996-122-3</p><br /><p>Lærerens bog om intertekstualitet: 63 sider, 150 kroner </p><br /><p>Elevens bog om intertekstualitet: 125 sider, 175 kroner</p><br /><p>Forlag: Dansklærerforeningen</p>

Hvor mange historier findes der i verden? Listen kan formentlig reduceres til forbløffende få, resten er variationer over de samme urfortællinger. Forfattere har nemlig til alle tider skrevet stående på forgængeres skuldre og fortalt netop deres version af en eviggyldig fortælling om menneskers omgang med hinanden. Men de har gjort det på højst forskellig måde.

Artiklen fortsætter under banneret

Dette fortrinlige materiale påviser, hvordan det er gjort, og hvordan man kan arbejde med intertekstualitet som tilgang til litteraturundervisningen. Elevens bog er en fantastisk tekstsamling forsynet med gennemtænkte arbejdsspørgsmål til hver enkelt tekst, der kan sættes i relation til hinanden. H.C. Andersens "Den grimme ælling" og Pontoppidans "Ørneflugt" er det klassiske eksempel, men hvorfor stoppe her, når både Rune T. Kidde, Jannik Hastrup, Peter Fogtdal, Poul Borum og Asger Jorn har skrevet, tegnet og filmet med afsæt i det kanøflede fjerkræ? Eller når Jan Guillou har ladet sin fiktive ridder Arn møde sin lige så fiktive kollega Ivanhoe i Jerusalem?

Parodi, pastiche, metafiktion, genrekonvention og citater er de centrale fagtermer. Dem gennemgår forfatterne på en facon, som eleverne let vil kunne tilegne sig, og undervejs er der værd at vide-bokse, der sætter teksterne i relief.

Begreberne bliver udbygget i lærerens bog, der også sætter arbejdet med intertekstualitet i relation til Fælles Mål, leverer en gennemarbejdet arbejdsplan samt bidrag til fortolkning af teksterne.

Fantastisk materiale til brug i de ældste klasser.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.236 andre er allerede tilmeldt