Anmeldelse

Det gyldne fedt

Analyse af et lukrativt samfundsproblem

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Skal du arbejde med mennesker, der skal tabe sig? Skal du igangsætte forebyggende arbejde med fedme som fokus? Eller har du holdningen, at "fede mennesker har kun sig selv at bebrejde for deres situation", er "Det gyldne fedt" en bog, du skal læse.

Gennem analyser af relevante teorier og undersøgelser kommer Verner Møller bredt rundt om emnet fedme. Vi får et historisk tilbageblik og et kulturelt syn på sagen. Fedme som et personligt ansvar kontra fedme som et samfundsproblem bliver diskuteret. Vi får indblik i de tiltag, der iværksættes for at afhjælpe problemet, men som måske bare gør det værre. Der ses på det sociale element i fedmeforskrækkelsen, der rammer både de slanke og de fede. Og der ses på de mange mennesker, der tjener fedt på fedmen.

Efter alle analyserne, diskussionerne og delkonklusionerne kommer Verner Møller frem til, at "fedmeproblemet grundlæggende (er) et dannelsesproblem", og at "forudsætningen for at overvinde fedmeproblemet er, at man forstår det korrekt". Hertil kommer han med sit bud på forståelsen af problemet samt sit bud på en løsning af det - en løsning, der kunne være interessant at få afprøvet i virkeligheden.

Bogens sværhedsgrad er middel, der bruges fagudtryk, men ikke flere, end at de fleste kan følge med. Til tider skal man dog holde tungen lige i munden, for Verner Møller jonglerer med mange analyser og delkonklusioner, som bruges løbende i bogen.

Jeg kan anbefale bogen, der giver bred indsigt i fedmeproblematikken - det er fedt.