Anmeldelse Skønlitteratur
0   170

Drengen i den stribede pyjamas

Fakta<p>Forfatter: John Boyne</p><br /><p>Oversætter: Søren H. Madsen</p><br /><p>269 kroner, 192 sider</p><br /><p>Forlag: Sesam</p>

Kort før denne anmeldelse blev skrevet, var der mindedag for ofrene i koncentrationslejren i Auschwitz. Denne børnebog handler om en koncentrationslejr, der netop minder meget om samme problem og sted.

Artiklen fortsætter under banneret

Man bliver revet med og opslugt af denne beretning om en dreng på ni år, som sammen med sin familie flytter fra Berlin til en koncentrationslejr, fordi hans far er blevet udpeget af landets diktator til at være en effektiv tysk kommandant på stedet.

Drengen forstår ikke, hvad der foregår, og vi oplever begivenhederne meget intenst fra barnets uskyldige og naive synsvinkel. Selv om vi som voksne læsere er klogere og har hørt så meget om disse begivenheder, kryber angsten og utrygheden op ad rygraden, og vi oplever bogens begivenheder med friske sanser, og som om vi var forudsætningsløse.

Hovedtemaerne er venskab - blandt andet mellem hovedpersonen og en jødisk dreng - åbenhed og tillid, som knuses og koster liv. Voksenverdenens dobbeltmoral står i kontrast til barnets umiddelbare tillid og retfærdighedssans.

Bogen er levende med udtryksfulde situationsbeskrivelser og et enkelt sprog. Den er en fremragende tragedie i romanform og glimrende til undervisning på 4. klassetrin og opefter.

Den kan føre til gode samtaler og mundtlige og skriftlige udtryk om liv og død, om moral og dobbeltmoral, om børns og voksnes oplevelse af verden, om ondt og godt og om vilkårene for tolerance, åbenhed og tillid i en verden, hvor udfoldelsen af de Løgstrupske suveræne, spontane livsytringer undertiden har omkostninger og ringe muligheder.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.234 andre er allerede tilmeldt