Anmeldelse

Man skal have øjnene med sig

Erik Veistrups samling

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er ikke så tit, at kataloger fra museumsudstillinger finder vej til denne anmelders bord. Men i dette tilfælde er det glædeligt af flere grunde. Dels har samleren en fortid som lærer, dels har han i omkring 40 år samlet på keramik og kunst. Sidste år blev hans omfattende samling af keramik overdraget til Danmarks Keramikmuseum på Grimmerhus ved Middelfart, hvilket sikrede en studiesamling af dansk keramik af helt udsædvanlige dimensioner.

Tag dine elever med, hvis der viser sig en mulighed. Og med dette katalog som eksponent for en nu afsluttet udstilling gives et forfriskende indblik i såvel en samlers univers som mange af de strømninger, der har kendetegnet kunstbilledet gennem det 20. århundrede. Kataloget er - og dette er en dyd - let tilgængeligt, velillustreret og med klar værkfortegnelse. Dertil kommer korte artikler, der perspektiverer såvel det særegne samlerbegreb som nogle af de bevægelser, der finder sted lige under overfladen af det danske kunstliv. Eller som Lise Jeppesen skriver i forordet: "Det er jo sådan, at kunsthistorikere altid køber værker ind ud fra et historisk perspektiv - tilbageskuende og kategoriserende - mens samlerne har blikket vendt mod fremtiden".

Set i en undervisningssammenhæng er dette katalog forfriskende anderledes. Der lægges afstand til normtænkning om, hvad der er godt, og hvad der er ligegyldigt. Og det kan bruges som en indføring i aktuel malerkunst, i bidder, tygget godt af læreren eller tematiseret ud fra for eksempel landskab, malemåde, farvebrug eller inspirationskilder. Uden at ville være det er dette enkle og overskuelige katalog en fin øjenåbner til undervisning i billedkunst.