Anmeldelse

Alle tiders mad

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I skolernes projektorienterede verden kommer dette materiale som en fuldtræffer. Det er den første samlede fremstilling til skolebrug af madens og måltidets kulturhistorie i dansk perspektiv.

Vi får et indblik i mad, måltider, råvarer og køkkenredskaber; desuden i landbrug, husdyr og handel op igennem forskellige historiske perioder. Cd'en indeholder ti kapitler efter seks historiske perioder og fire temaer; Mad og religion, Egnsretter, Det daglige brød, Mad fra hele verden. Maden og måltidet er en del af den danske kulturhistorie. I denne fremstilling fortælles om, hvordan vi har spist, hvad vi har spist, og hvorfor vi har spist, som vi har. Det er historien om landbrug, fiskeri og handel, men det er også historien om borddækning, bordskik, kogekunst og køkkenets teknologiske udvikling. Gastronomer slår for tiden nye toner an og forsøger at indkredse et nordisk køkken. Gennem "Alle tiders mad" kan man starte fra bunden og få en fornemmelse for, hvordan det danske køkken er opstået.

På cd'en er det muligt at fordybe sig i kapitler om historiske perioder, egnsretter, mad og religion samt mad fra fremmede køkkener ved hjælp af filmklip, illustrationer og tekstafsnit. På dvd'en kan man gennem 14 kortfilm samt en oversigtsfilm få indtryk af dansk madkultur gennem de seneste 1.000 år.

Filmen er produceret i samarbejde med en række kulturhistoriske museer. På webstedet www.alletidersmad.dk er der opskrifter på både historisk madlavning fra oldtiden til i dag og mad fra andre lande.

Materialet henvender sig først og fremmest til folkeskolens historie- og hjemkundskabsundervisning, men er særdeles velegnet i relevante projekter, men alle med interesse for emnet kan have glæde af dette særlige stykke danmarkshistorie.