Større og færre kredse

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Kommunalreformen betyder større kommuner. Det vil uvægerligt også betyde store ændringer i DLF og altså også færre og større kredse.

Hovedstyrelsen har allerede foreslået ændringer i foreningens vedtægter, så den kan agere relevant i forhold til den nye virkelighed.

Astrid Schjødt Pedersen argumenterede for organisationsudvalgets indstilling om, at foreningen skal »tilstræbe« færre og større kredse. Det er nødvendigt for at kunne sikre den bedst mulige sagsbehandling, så ingen enkeltmedlemmer kommer i klemme, mente hun.

»Hvis vi ikke fortæller, hvordan hovedstyrelsen vil agere, svigter vi. Så ud-stikker vi ikke de pejlemærker, som vi på junimødet besluttede at gøre«, sagde Astrid Schjødt.

»De lokale initiativer skal være udgangspunktet og det bærende, men det er vigtigt, at vi også ser organisationen som en samlet enhed. Lad os tage debatten på kongressen, hvor vi også skal turde dis­kutere uenigheder, og vi skal ikke altid gå efter konsensus«, sagde hun.

Vibeke Lynge ønsker ikke, at der generelt kommer større kredse, hvis ikke kredsene selv ønsker det, og Vivi Hansen var enig med hende. Der er stor lokal vilje til at finde sammen. Men andre skal ikke diktere dem noget, så avler det modstand, mente hun.

Henrik Billehøj understregede, at reformen vil betyde, at flere og større opgaver skal klares lokalt, og det vil gøre det meget dyrt at være medlem af en lille kreds. Han mente, at arbejdet med at nyvurdere opgavefordelingen mellem DLFs centrale og det lokale niveau bliver omdrejningspunktet i debatten.

Anders Bondo sagde, at hovedstyrelsen efter hans mening ikke må kunne tvinge kredse til at slå sig sammen, men samtidig skal hovedstyrelsen kunne hjælpe en lille kreds til sammenlægning med naboen. Slutkompromiset kom til at lyde: »... Grænser mellem kredse følger kommunegrænser. Det vil betyde færre og generelt større kredse. Ingen kredse må bringes i en situation, hvor de ikke selv mener at være bæredygtige«.

Igen: Afgørelsen træffes på kongressen i september.

thejsen@dlf.org