"Hvis to parter har interesse i at indgå en aftale, der er tilpasset den enkelte arbejdsplads, så finder man ud af det. Det er det, vi har gjort her", siger Gordon Ørskov Madsen.

Læreroverenskomst på Danmarks største private specialskole

Efter et kort forhandlingsforløb kunne Lærernes Centralorganisation og Behandlingsskolerne klokken 1:40 i nat sætte underskrifter på en overenskomst, der kommer til at dække de 86 lærere, som er ansat hos en af Danmarks største private udbydere af specialtilbud til børn og unge.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Behandlingsskolerne er et privat dagbehandlingstilbud for elever med en eller flere psykiatriske diagnoser og har i alt 16 behandlingstilbud, herunder 10 dagbehandlingsskoler, fordelt ud over hele landet.

Fra i nat er de 86 ansatte lærere på Behandlingskolerne dækket af en overenskomst med Lærernes Centralorganisation (LC), som forhandler overenskomster på vegne af bl.a. Lærerforeningen.

"Vi har fundet nogle gode balancer i overenskomsten, der gør den sammenlignelig med vilkårene i den kommunale overenskomst. Hvis ikke kommunerne købte opgaven hos private udbydere, skulle de selv etablere undervisningspladserne i kommunalt regi, som vi allerede har overenskomstdækket", siger Gordon Ørskov Madsen, formand for Overenskomstudvalget i Danmarks Lærerforening

"Derfor er det vigtigt for os, at der er en rigtig overenskomst og ikke en discountudgave på de her skoler".

Privat specialskole får flere udfordrede elever i uddannelse

LC har siden marts forhandlet med Dansk Erhverv om en fælles overenskomst, der skulle dække seks private dagbehandlingsskoler. Men Behandlingsskolerne besluttede for nylig i stedet at søge en individuel virksomhedsoverenskomst med LC.

"Det gik meget trægt med de fælles forhandlinger, og det virkede som om, Behandlingsskolerne også mistede tålmodigheden. Da de først meldte sig ud af Dansk Erhverv og søgte en individuel overenskomst med LC, gik det hurtigt med at få en aftale på plads", fortæller Gordon Ørskov Madsen. 

Tilpassede arbejdstidsregler 

Overenskomsten giver lærerne på Behandlingsskolerne samme lønniveau som kommunalt ansatte lærere. Efter en indfasningsperiode bliver pensionsindbetalingsprocenten også den samme, mens arbejdstidsregler og vilkår for tillidsrepræsentanter er tilpasset de konkrete forhold på Behandlingsskolerne.

"Skolerne er meget forskellige og har meget forskellige elever. De har mange afdelinger, så vi har skullet finde et passende kompromis for antallet af tillidsrepræsentanter. Vi har fundet et kompromis, som både de og vi kan se os selv i. Og vi har skabt fornuftige rammer for både undervisning og forberedelse", siger Gordon Ørskov Madsen.

Demonstration mod Sputnik: "Det handler om social dumping"

"Det er også aftalesystemets force. At hvis to parter har interesse i at indgå en aftale, der er tilpasset den enkelte arbejdsplads, så finder man ud af det. Det er det, vi har gjort her".

Betyder det, at I skal starte fra bunden, hvis I skal indgå aftaler med andre private dagbehandlingsskoler?

"Noget af det er overførbart. For eksempel løn- og pensionsforholdene. Men arbejdstidsdelen kan vi tilpasse de enkelte skoler, hvis der er behov for det". 

Direktør: Vi har et særligt ansvar

Behandlingsskolerne var repræsenteret af direktør Kenneth Gøtterup i forhandlingerne. Han mener, at Behandlingsskolerne som stor privat virksomhed, der løser væsentlige opgaver for kommunerne på det sociale område, har en særlig forpligtigelse til at have en konstruktiv dialog med de faglige organisationer.

"Vi anerkender og respekterer den danske arbejdsmarkedsmodel og er derfor meget glade for, at vi nu har fået landet en overenskomst på dette vigtige område. At vi både kan tilbyde kommunerne en høj specialiseret faglig indsats til gavn for børnene og samtidig sikre politikerne i kommunerne, at vi nu også har organiseret vores ordnede arbejdsforhold med overenskomst med Danmarks lærerforening, er for os helt naturligt", siger han i en pressemeddelelse.

"Vi er kede af, at det ikke er lykkedes at få landet en samlet aftale for alle leverandører til det offentlige, men da vi kunne se, det ikke lykkedes, ønsker vi som privat virksomhed at gå forrest og vise vejen for øvrige private virksomheder på det sociale område, at der kan indgås gensidige konstruktive aftaler". 

LC vinder sag i Arbejdsretten: Blokade mod Sputnik-skoler er i orden

LC har i et år kørt en blokade mod den private dagbehandlingsskole Sputnik i København, der har tegnet overenskomst for alle ansatte med Socialpædagogernes Landsforbund. I januar afgjorde arbejdsretten, at blokaden er lovlig.

"Det går ikke, at kommunerne accepterer, at lærere, der underviser efter folkeskoleloven, ikke er dækket af en læreroverenskomst, og det er Arbejdsretten enig i. Derfor er der også grund til at rose Behandlingsskolerne. De har vist engagement i at få det her på plads. Jeg håber, det får både kommuner og andre privat dagbehandlingsskoler til at tænke sig om. Det er bedst for alle parter, at man bruger den danske model og indgår overenskomster", siger Gordon Ørskov Madsen.

Powered by Labrador CMS