Jens Raahauge

Blog

Hvis der var krig i Norden, 2

Kunst fremmer lysten til forståelse, men kan også åbne øjnene for iagttagelse af og refleksion over vores sprog - som det kan ses her ud fra citaterne til en god lektions sprogsporjagt (sprog-spor-jagt).

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Forleden inspirerede Politikens udgivelse af Janne Tellers essay, Hvis der var krig i Norden, mig til et blogindlæg om et par fine flygtningenbøger og om den lille pasbog med Janne Tellers tekst og Helle-Vibeke Jensens illustrationer, som mange danske lærere fik øje på, fordi den i 2004 kom ud med bogpakken fra Dansklærerforeningen.Mange udenlandske forlag fandt anledning til at udgive den, selv om den er dyr at producere, fordi der er tale om helstøbt billedbogskunst, som tilføjer tekstens budskab endnu mere styrke. Derfor er den oversat og udgivet i 12 lande, mens 3 flere er på vej. Den er også oversat til latin i kulturnationen Tyskland. Derfor har den fået priser, blandt andet Teskeordenen – indstiftet af Amos Os – i Sverige. Og derfor er den solgt i flere end 100.000 eksemplarer i Tyskland og i flere end 20.000 i Sverige.

Pasbogen er et fint eksempel på, at kunst fremmer lysten til forståelse, men den aktuelle omtale fik mig til at bladre i nogle af de oversatte eksemplarer, som Janne Teller har foræret mig. Og se med engang på disse citater fra indledningen, vis dem til eleverne og lad dem overveje om ligheder og forskelle i forhold til dansk, om noget er sammenligneligt i forhold til et af de fremmedsprog de har stiftet bekendtskab med i skolen eller om noget er helt fremmed.

"Hvis det ble krig i Norden i dag. Hvor ville du ha reist? Hvis bombene hadde lagt det meste av Norge, det meste av Oslo, i ruiner. Hvis huset du og familien din bodde i hadde store hul i veggene, fått vinduer knust, taket revet av." (norsk)

Jens Raahauge

Jens Raahauge er uddannet lærer, skolebibliotekar og skoleleder. Han har været skoleleder i Helsingør og Kokkedal, er tidligere mangeårig formand for Dansklærerforeningens Folkeskolesektion og tidligere formand for Dansklærerforeningens Hus, som blandt andet driver Dansklærerforeningens Forlag. Desuden formand for Sophia Tænketank for pædagogik og dannelse, medlem Advisory Board for Unicefs Rettighedsskoler.

"Tänk om det blev krig i Norden. Vart skulle du ta vägen? Om nästan hela Sverige, nästen hela Stockholm låg i ruiner efter bombnedslag. Om huset som du och din familj bor i har fått hål i väggarna, alla fönsterrudtor krossade och taket bortslitet." (svensk)

"Wenn bei uns Krieg wäre. Wohin würdest du gehen? Wenn durch die Bomben der grösste Teil des Landes, der grösste Teil der Stadt im Ruinen läge? Wenn das Haus, in dem du mit deiner Familie lebst, Löcher in die Wänden hätte? Wenn alle Fensterscheiben zerbrocken, das Dach weggerissen wäre?" (tysk)

"Ha háború lenne Magyarországon... Hova mennél?......" (ungarsk)

"Si hic bellum esset. Quo ires? Si maxima pars patriae, maxima pars oppidi bombis deleta esset? Si parietes domus, in qua cum familia vivis, foramina haberet? Si omnia vitra fractae essent, tectum abreptum esset? ...." (latin)

God sprogsporjagt!

.