Godt 1100 elever skal ind i det 110 kvardratmeter store laboratorium.

'Det rullende laboratorium' har ramt landevejen

Skolemadsprojektet Opus skal det næste halve år servere 'Ny nordisk Hverdagsmad' på ni danske skoler. Elever skal selv være med til at lave maden, og projektet skal undersøge, om det nye nordiske køkken er sundt.

Publiceret Senest opdateret
Efter eleverne har fået taget blodprøve skal de spise morgenmad - de skal faste, før de får taget blodprøve mm.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Eleverne på ni skoler får det næste halve år byttet madpakken ud med ny nordisk hverdagsmad. Det rullende laboratorium, der er en del af skolemadsprojektet Opus, er nemlig begyndt at køre, og dermed er der taget hul på efterårets forsøg.

Rent praktisk er Opus Lastbilen, der er det rullende laboratorium, startet på Lindevangskolen på Frederiksberg, hvor op mod 100 elever var inde og få fysikken testet. Formålet er at finde ud af om det nordiske køkken er sundt. Hver af de ni skoler har fået ansat kokke til at hjælpe med at lave mad sammen med skolens elever, der i små grupper på skift skal hjælpe til i køkkenet, så der bliver skabt ejerskab blandt børnene.

For at undersøge kostens effekt på indlæring, koncentration med mere foretager ansatte fra Institut for Human Ernæring fysiske undersøgelser af de deltagende børn. De måler elevernes vægt, højde, taljeomkreds, blodtryk og puls. Desuden får eleverne taget en blodprøve og bliver scannet i en DXA-scanner.

Madpakker halvdelen af tiden

"Vi vil undersøge børnenes risiko for livsstilssygdomme og deres ernæringsstatus. Og så mangler vi simpelthen viden om, hvordan mad påvirker børns indlæring og koncentration2, siger Camilla Damsgaard, der er daglig projektleder, til "Sundhed på P1".

Eleverne får kun ny nordisk hverdagsmad halvdelen af skoledagene, mens den anden halvdel skal bruges i selskab med de traditionelle madpakker.

Læs mere

Sundhed på P1 har været på besøg i Opusbilen - hørudsendelsen her.