Nyt storcenter om handicap og socialpsykiatri mødes med skepsis

Socialminister Benedikte Kiær (K) vil styrke rådgivningen og vidensarbejdet om handicap og socialpsykiatri med et nyt, stort center. Næstformanden i Dansk Videnscenter for Ordblindhed kalder det en dårlig ide og undrer sig over ministerens lukkethed.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Fra 1. januar 2011 nedlægges 13 videnscentre og tre vidensnetværk på handicapområdet. I stedet samles de i ét stort center med navnet Videnscenter for Handicap og Socialpsykiatri.

"Sammenlægningen betyder, at vi bedre kan udnytte resurserne, så de, der hidtil har fået rådgivning, fortsat kan få det, samtidig med at vi kan yde en service over for andre grupper, som ikke har haft deres eget videnscenter", siger socialminister Benedikte Kiær.

Centeret knyttes til Servicestyrelsen og placeres fysisk i København, Århus og Aalborg. Et fagligt råd skal rådgive centret og komme med forslag til, hvordan arbejdet skal prioriteres, og efter behov skal der oprettes faglige netværk, der skal sikre en tæt kontakt til eksperter på området.

Næstformand efterlyser dialog

Dansk Videnscenter for Ordblindhed, DVO, er et af de centre, der afvikles som selvejende institution pr. 31. december 2010. Bestyrelsen bliver opløst, mens medarbejdere og centerleder får tilbudt at fortsætte deres ansættelse i det nye videnscenter.

Næstformand for DVO's bestyrelse, Karl-Åge Andreasen fra Ordblindeinstituttet, mener umiddelbart, det er dårlig ide at afvikle DVO.

"Først og fremmest fordi socialminister Benedikte Kiær ikke oplyser noget om det nye centers arbejdsopgaver og organisering. Og så forekommer det meget besynderligt, at ministeren på intet tidspunkt har inddraget bestyrelsen i sine overvejelser, som jo må have stået på i et stykke tid", siger han og fortsætter:

"Når det er sagt, så skal alle parter naturligvis overveje de positive muligheder i et nyt center, men jeg opfordrer til, at det netop sker i åbenhed og dialog - modsat processen indtil nu", siger Karl-Åge Andreasen.

Centerleder er bekymret for ekspertisen

Centerleder Birgit Dilling Jandorf fra DVO peger på, at centrene har udviklet og formidlet en højt specialiseret viden på kryds og tværs af fagområdet.

"Der er fortsat stor efterspørgsel på et fagligt ekspertmiljø, der kan svare på spørgsmål om ordblindhed, og jeg kan være bekymret for, om det nye center giver tilstrækkelig plads til denne fagspecialisering", siger hun.

Birgit Dilling Jandorf opfordrer DVO's brugere og faglige netværk til at give centret input, som kan sikre ordblindeområdet en synlig og positiv forankring i den nye organisation.

"Alle er velkomne til at give os viden om, hvordan DVO gør en forskel i mødet med mennesker med ordblindhed, og hvordan de gerne vil bruge os i fremtiden", siger centerlederen.

De skal med i det nye center

De videnscentre og netværk, der indgår i det nye center, er: Videnscenter for Autisme, Videnscenter for Døvblindfødte, VIKOM, Dansk Videnscenter for Ordblindhed, Dansk Videnscenter for Stammen, Videnscenter for Bevægelseshandicap, Videnscenter for Døvblindblevne, Videnscenter om Epilepsi, Videnscenter for Hjerneskade, Videnscenter for Hørehandicap, Videnscenter for Synshandicap, Center for Små Handicapgrupper, Videnscenter for Socialpsykiatri, Aktiv Styrket Indsats for Udviklingshæmmede med Synsnedsættelse, Netværk vedrørende domfældte udviklingshæmmede og Vidensteamet, der er et landsdækkende vidensnetværk om psykisk handicappede og senhjerneskadede med problemskabende adfærd.