Anmeldelse

Nordlys Digte

Nordlys Digte

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Nordlys"-serien fra Gyldendal har i mange år udgjort et væsentligt supplement til danskundervisningens fikserende læsebogssystemer. Fra indskoling til udskoling har disse udgivelser været en håndsrækning til læreren i bestræbelserne på at dække bredt i litteraturudvælgelsen, når det gælder både prosa og lyrik.

Fakta:

Titel: Nordlys Digte

ISBN: 9788702104837

Pris: 200 kroner

Sider: 128 sider

Type: Bog

Forlag: Gyldendal

Denne bog indeholder, som titlen lader vide, et rigt udvalg af digte fra 2000-2010 skrevet af en bred vifte af nutidige digtere. Den genremæssige spændvidde er stor: fra tekster med en yderst stram komposition til mere løsslupne prosadigte. Ligeledes er det både lyriske veteraner, mellemerfarne digtere og helt ukendte kunstnere, der har bidraget til antologien. Af de særdeles rutinerede kan for eksempel nævnes Klaus Rifbjerg og Pia Tafdrup. Blandt de mindre erfarne har vi Mikkel Fossbo (født 1973), hvis debutsamling "Vækstlaget" præmieredes af Statens Kunstfond i 2008; siden udkom samlingen "Muldvarp og Pelikan", hvorfra hans bidrag til denne antologi er hentet.

Ikke alle digte i bogen er lige tilgængelige. Her må man holde sig for øje, at "Nordlys Digte" alene tilbyder en tekstudvælgelse og ikke anviser nogen fagdidaktisk vej til arbejdet med stoffet. Det kræver sit af underviseren, når der skal arbejdes med de mange store, eksistentielle temaer, som digtene omhandler. Men det brede udvalg gør, at der er rige differentieringsmuligheder, og mon ikke udskolingseleverne giver bogen en chance, når de opdager, at en anden af bidragyderne er selveste rapkongen Jesper Dahl alias Jokeren?