Når lærere på Ellemarkskolen i Køge fylder 55 år, bliver de tilbudt en samtale, som ikke er ret mange andre lærere forundt.
For selvom lærerne faktisk har ret til en seniorsamtale, viste en undersøgelse i Folkeskolen for nylig, at kun seks procent af lærerne over 50 er blevet tilbudt en snak om deres ønsker til resten af deres arbejdsliv.
For lærer Heidi Whitehead betyder det, at hun indenfor det næste år skal have sin første samtale om, hvordan hun ønsker at strukturere sit arbejde. Og det er hun rigtigt glad for.
“Det er vigtigt, at ledelsen tager det seriøst, at man ikke er 25 år længere, og at nogle ting bliver hårdere, når man bliver ældre”, siger Heidi Whitehead.
“Ens livsvilkår ændrer sig hen over årerne. Jeg tror, at mange gerne vil blive på arbejdsmarkedet, men de synes, at det er for hårdt”.
Initiativet er en del af en større indsats i Køge Kommune for at fastholde ældre medarbejdere ved at give dem et mere fleksibelt arbejdsliv. På Ellemarkskolen betyder det konkret, at skemaer og arbejdsopgaver planlægges ud fra lærerens ønsker.
En af Heidi Whiteheads kollegaer har for eksempel valgt at møde lidt senere om mandagen. En anden lærer på 65 år har aftalt med ledelsen, at hun har en ekstra fridag midt på ugen.
“Det betyder, at hun stadigvæk synes, at det er fedt at komme på arbejde. Hun elsker sit job og vil gerne blive længe”, fortæller Heidi Whitehead.
Læs også
Alle seniorlærere har ret til en samtale
En årlig seniorsamtale er en rettighed, som alle seniorer i lærerjobbet har. For det er nemlig en del af Rammeaftalen om seniorpolitik, men alligevel er det kun en brøkdel af seniorerne, der rent faktisk bliver tilbudt en seniorsamtale.
Aftalen definerer ikke en specifik alder, hvor lærere bliver anset som seniorer.
På Ellemarkskolen har de gennemført seniorsamtaler i omkring halvandet år. Ifølge Heidi Whitehead er den største fordel ved samtalerne, at ledelsen lytter til lærernes individuelle ønsker, og at det giver en fleksibilitet til deres arbejdsliv.
“Jeg er lidt af den gamle skole, hvor man går på arbejde uanset hvad. Men nu har jeg fået nogle børnebørn, og dem vil jeg også rigtig gerne tage mig af. Det er godt, at jeg har mulighed for det”, siger hun.
“Vi har meget fokus på kollegaer med små børn, og at de har børns sygedage, men det er godt, at man også kigger lidt i den anden ende”, tilføjer hun.
Skoleleder: “Jeg er faktisk overrasket over, hvor lidt der skal til”
Skoleleder på Ellemarkskolen Louise Schaaf er enig i, at det er vigtigt at prioritere seniorsamtalerne.
“Det handler om at få medarbejderne til at shine og finde ud af, hvad der gør dem glade. Det gør en forskel at sætte fokus på seniorsamtalerne og den enkeltes behov”, siger hun.
Louise Schaaf fortæller, at det har været en overaskende problemfrit at indføre samtalerne.
“Jeg er faktisk overrasket over, hvor lidt der skal til. Alle forespørgslerne har været mulige at efterleve”, fortæller hun.
De har "den vildeste erfaring"
Indtil videre har skolelederen kun fået positiv respons fra sine lærere. Og det har ikke haft nogen negative konsekvenser for skolen at give seniorerne mere fleksibilitet, fortæller hun.
“Vi har hænderne oppe over hovedet omkring det, fordi det har været så håndterbart”, siger Louise Schaaf.
Da ordningen kun har været i gang i halvandet år, er det dog for tidligt at konkludere, om lærerne bliver i arbejdet længere end tidligere, siger hun.
“Det håber jeg, fordi man skal huske, at de kommer med den vildeste erfaring. Det er vigtigt at have dynamikken mellem de nye medarbejdere, der har den nyeste viden, og de erfarne, der har overskuddet til at sætte sig ind i den nye viden”, siger skolelederen.
Her får lærerne rent faktisk tilbudt seniorsamtaler og fleksible dage
Vi har lavet en ny flot platform. Desværre kunne vi ikke flytte de gamle profiler, så hvis du vil kommentere en artikel, skal du oprette en profil. Og er du ny i debatten – så velkommen til. Tjek eventuelt vores retningslinjer for debatten.
Tak fordi du deltager.