Lockout 10 år

I 2013 arbejdede lærer Susie Klaustrup på Vilstrup Skole i Haderslev. Hun skabte en dukke af KL-arbejdsgivernes hoved-forhandler Michael Ziegler, som hun tog med til demonstrationer og aktioner. Dukken blev – sammen med andre genstande fra den historiske konflikt – doneret til Arbejdermuseets samling. Folkeskolen har i anledning af tiåret for lockouten ført Susie Klaustrup sammen med sin 'dukke' igen.
I 2013 arbejdede lærer Susie Klaustrup på Vilstrup Skole i Haderslev. Hun skabte en dukke af KL-arbejdsgivernes hoved-forhandler Michael Ziegler, som hun tog med til demonstrationer og aktioner. Dukken blev – sammen med andre genstande fra den historiske konflikt – doneret til Arbejdermuseets samling. Folkeskolen har i anledning af tiåret for lockouten ført Susie Klaustrup sammen med sin "dukke" igen.

"Jeg er stolt"

Susie Klaustrup var forbitret over arbejdsgiverne under lockouten. Derfor byggede hun en tre meter høj dukkeversion af KL’s forhandler Michael Ziegler og tog den med til de mange aktioner. I dag har hun stadig et foto af dukken på sin Facebook-profil.

Publiceret Senest opdateret

“Jeg har med vilje overdrevet hans hår i næsen og i ørerne. Og så har han fået en sort streg i panden for at vise, at han lyver”.

Når Susie Klaustrup tog til demonstrationer og aktioner under lærerlockouten i 2013, bar hun oftest rundt på en tre meter høj dukke af Michael Ziegler, daværende hovedforhandler for KL – modparten til lærerne under den historiske konflikt.

“Jeg sad derhjemme med et billede af ham. Jeg var jo nødt til at undersøge, hvordan han så ud i profil, selv om jeg ikke havde særlig meget lyst til at kigge på ham hele tiden”, griner hun. “Jeg brugte meget tid på at få ham til at ligne så godt som muligt”.

Susie Klaustrup kan ikke huske, hvor lang tid det tog at lave dukken. Men når hun kigger på den i dag, vurderer hun, at det har taget en uges tid. Hovedet blev formet med hønsenet og derefter betrukket med pladevat og nylonstrømper – og på maven skrev hun med store, sorte bogstaver: Jeg Ziegler, en marionet.

“Vi oplevede, at han ikke kunne tage nogle beslutninger. Vi oplevede, at han blev styret af KL. Deraf kom ideen om at lave ham til en hånddukke”, siger Susie Klaustrup. “Og for at han kunne ses til demonstrationerne, var han nødt til at være stor”.

Når Michael Ziegler-dukken var med til demonstrationerne, skulle der typisk tre lærere til at styre ham: En lærer bar på det stykke træ, der holdt sammen på hele dukken, ved at have en af den slags bælter på, som man normalt bruger til at bære en fane med. De to andre lærere styrede hænderne ved hjælp af to mindre træstykker.

“Han tiltrak altid ret meget opmærksomhed under aktionerne”, mindes Susie Klaustrup.

Dukken tiltrak sig mange kommentarer ved de mange aktioner og var med til, at lærerne lærte hinanden at kende på kryds og tværs af skolerne, mindes Susie Klaustrup.
Dukken tiltrak sig mange kommentarer ved de mange aktioner og var med til, at lærerne lærte hinanden at kende på kryds og tværs af skolerne, mindes Susie Klaustrup.

Bondo var en rockstjerne

Susie Klaustrup bor i Haderslev og arbejder på Sct. Severin Skole i samme by. Under lockouten arbejdede hun på Vilstrup Skole. Sammen med kolleger deltog hun i aktioner både i det sønderjyske og i København.

Blandt andet deltog hun og dukken i demonstrationen på Christiansborg Slotsplads den 11. april, hvor over 40.000 samledes for at vise deres utilfredshed med lockouten.

“Når jeg kigger tilbage på begivenhederne, kan jeg ikke lade være med at være stolt. Vi var alle sammen en del af den samme arbejderkamp. Det gav virkelig meget at mærke det sammenhold, vi havde, og opleve de enormt mange kreative indslag, der blev sat i gang”, siger Susie Klaustrup.

En af de oplevelser fra lockouten, som hun husker allertydeligst, var, da Danmarks Lærerforenings formand Anders Bondo Christensen kom på besøg i Haderslev og mødte hendes dukkeversion af Michael Ziegler.

“I Haderslev skulle vi holde en slags samlingsfest. Her fik vi at vide, at Anders Bondo måske ville kigge forbi. Jeg kan huske, at vi placerede Michael Ziegler ved indgangen – og da Anders Bondo så kom, tog jeg mig sammen og sagde til ham, at jeg lige havde en, han skulle møde”.

Hvor er de nu?

Folkeskolen har været i gemmerne og fundet lærere, der for ti år siden var særligt aktive under lockouten eller fandt på kreative og sjove måder at lave protester på. Vi spørger dem, hvad de lærte dengang, og hvor de er i dag.

- Læs om René Aistrup, der inviterede sig selv på kaffe med Michael Ziegler. I dag er han skoleleder. Han ser tilbage på lovindgrebet som en svær tid, der dog spillede en rolle i rejsen mod at blive leder.

- Læs om Michael Jensen, der arrangerede 'lockout-løb', men selv endte med at stoppe i folkeskolen kort efter Lov 409’s indtog. I dag er han vendt tilbage.

- Læs om Søren Sønderskov, der var med til at lave protestsagen 'Gangvagt Style', der blev et megahit med over en halv million afspilninger på Youtube.

- Læs om Tove Jensen, der som tjenestemand stadig skulle gå på arbejde. Alligevel brugte hun eftermiddagene på gaden - iført sit hjemmelavede Bondo-merchandise.

Sammen med Anders Bondo gik Susie Klaustrup hen til Michael Ziegler-dukken. Her begyndte hendes kolleger at tage billeder af dem. Rummet var mørkt, så mange brugte blitzen på deres telefoner.

“Det var ligesom at være en kendis”, griner Susie Klaustrup.

I dag er billedet af hende, Anders Bondo og Michael Ziegler-dukken stadig hendes coverbillede på Facebook.

“Jeg tror, at de fleste af os så Anders Bondo som en rockstjerne på det tidspunkt. Jeg ved godt, at han hverken spillede eller sang under lockouten. Til gengæld gjorde han så meget andet”.

Vreden varede længe

De mange aktioner og demonstrationer under lockouten gjorde desværre ikke nogen forskel, da lockouten blev afsluttet af statsminister Helle Thorning-Schmidt, beskæftigelsesminiser Mette Frederiksen og undervisningsminister Christine Antorini på et pressemøde den 25. april.

“Det føltes som et regulært overgreb på hele lærerkulturen. Jeg var så vred i så mange år. Jeg skældte ud på alt og alle, hvis snakken faldt på lockouten”, siger Susie Klaustrup.

“I dag er jeg stadig så vred, at hvis Helle Thorning-Schmidt eller Christine Antorini er i fjernsynet, så slukker jeg for lyden. Jeg vil simpelthen ikke høre deres stemmer”.

Susie Klaustrup beskriver, hvordan hendes undervisning føltes dikteret og sat i kasser, da den målstyrede undervisning gjorde indtog på folkeskolerne efter lockouten.

“Målstyret undervisning kræver, at læreren har tid til at kigge på hvert mål og tilpasse det til den enkelte elev. Det har vi slet ikke tid til i den danske folkeskole. Særligt ikke efter lockouten, hvor vi har fået flere undervisningstimer og mindre forberedelsestid”.

På et tidspunkt besluttede Susie Klaustrup sig for, at det skulle være slut med vreden. Hun bestemte sig for, at hun ville være lærer på samme måde, som hun var før lockouten – også selv om hun stadig arbejdede under lov 409 og en helt ny skolereform.

“Der kunne jeg mærke en forandring. Både hos mig selv og i mit forhold til mine kolleger og mine elever. Alle fik en bedre hverdag i skolen efter det. Det var for mig beviset på, at jeg havde ret. Det var den måde, man skulle være lærer på”.

Powered by Labrador CMS