Gå til indhold
  • Seneste nyt
  • Debat
  • Inspiration
  • Dit fag
  • Job
  • Kontakt
  • Nyhedsbreve
  • Magasin
  • Lærerprofession.dk
  • Annoncering
  • Arrangementer
  • Lærerkursus.dk
Folkeskolen
  • Seneste nyt
  • Debat
  • Inspiration
  • Dit fag
  • Job
Blog

Mål og madkundskab

Så blev det endelige vedtaget

Majbritt Pless
Start debatten
19. december 2017, kl. 09:20

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring.

Start debatten

Færdigheds- og vidensmålene i Fælles mål nu kun er vejledende og ikke længere bindende. Fremover kan lærerne tilrettelægge undervisningen med udgangspunkt i kompetencemålene og færdigheds- og vidensområderne. I faget madkundskab drejer det sig om fire kompetenceområder med tilhørende kompetencemål og i alt 14 færdigheds- og vidensområder. Så nu ser det bindende element i madkundskab således ud:

I Læreruddannelsens forening for madkundskab er professionshøjskolernes madkundskabsundervisere samlet om at styrke og udvikle madkundskabsfaget såvel på læreruddannelserne som i folkeskolen. Med denne blog ønsker vi at sætte fokus på faget gennem deling af faglig viden og holdninger.

1. Mad og sundhed: Eleven kan træffe begrundede madvalg i forhold til sundhed

Sundhedsbevidsthed, Ernæring og energibehov, Hygiejne

2. Fødevarebevidsthed: Eleven kan træffe begrundede madvalg i forhold til kvalitet, smag og bæredygtighed

Råvarekendskab, Bæredygtighed og miljø, Madvaredeklarationer og fødevaremærkninger, Kvalitetsforståelse og madforbrug

3. Madlavning: Eleven kan anvende madlavningsteknikker og omsætte idéer i madlavningen

Madlavningens mål og struktur, Grundmetoder og madteknik, Madlavningens fysik og kemi, Smag og tilsmagning, Madens æstetik

4. Måltid og madkultur: Eleven kan fortolke måltider med forståelse for værdier, kultur og levevilkår

Måltidets komposition, Måltidskultur

Overskrifterne på det grundlæggende faglige indhold ligger dermed stadig fast. Jeg vil dog støtte professor Karen Wistoft i, at det er ærgerligt, at målene nu kun bliver vejledende ( https://www.folkeskolen.dk/614988/madkundskabslaerer-faerre-bindende-maal-giver-mig-mere-frihed ).

Fint, at der nu er frihed indenfor ovenstående ramme til at opstille mål for undervisningen, men jeg håber ligesom Karen Wistoft, at I madkundskabslærere fortsat vil bruge færdigheds- og vidensmålene som pejlemærker i undervisningen. De oprindelige færdigheds- og vidensmål for madkundskab er nemlig ganske udmærkede. De viser fagets bredde og dybde. Javel, der er mange, men det er sådan set ikke målene, der er noget i vejen med – det er den tid, vi har til at nå målene, der er problemet. For det er selvsagt, at det er en fuldstændigt umulig opgave, at nå 56 flotte mål på et års obligatorisk undervisning. Der kræver mere langt mere tid at komme i mål med det. Så endnu et godt argument for at give faget mere plads på skemaet i den danske folkeskole.

Start debatten
Debat
Her kan du kommentere på artiklen:

Mål og madkundskab

Velkommen til debatten. Tjek eventuelt vores retningslinjer.

Naja Dandanell debatredaktør
  • Seneste nyt
  • Debat
  • Inspiration
  • Dit fag
  • Job
Folkeskolen
Your browser does not support the video tag.

Fagbladet Folkeskolen
Kompagnistræde 34, 3
1208 København K

Skriv til os: folkeskolen@folkeskolen.dk

Ring til os: 3369 6300

  • Seneste nyt
  • Debat
  • Inspiration
  • Dit fag
  • Job
  • Nyhedsbreve
  • Arrangementer
  • Lærerprofession.dk
  • Magasin
  • Levering
  • Udgivelsesplaner
  • Abonnement
  • Om Folkeskolen
  • Kontakt
  • Etik
  • Ophavsret
  • Annoncering
  • Lærerkursus.dk
  • Lejrskolekataloget.dk
  • Cookiepolitik
  • Administrer samtykke

Følg os: Facebook · Instagram · Linkedin

Ansv. chefredaktør:
Andreas Marckmann Andreassen
 
Udgives af:
Fagbladet Folkeskolen ApS