Allerede på mandag tager Aalborg Kommune fat på at forberede forhandlingen af en lokalaftale, lover borgmester Thomas Kastrup-Larsen.

Aalborgs borgmester: "Jeg tror, at vi kan lande en god lokalaftale"

Aalborgs borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S) tager positivt imod en opfordring fra Aalborg Lærerforening og de øvrige forbund i byen til at indgå en lokal arbejdstidsaftale med byens lærere, ind til der måtte komme en central lærerarbejdstidsaftale igen.

Publiceret
"Vi ønsker ikke en dyr aftale, men vi ønsker en arbejdstidsaftale, som sikrer at lærerne har ens forhold på skolerne i Aalborg", siger formand for Aalborg Læreforening Karsten Lynge Simonsen.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Jeg tror, at vi kan lande en god lokalaftale", siger borgmester Thomas Kastrup-Larsen til folkeskolen.dk

"Vi har i Aalborg kommune har haft to 'værdipapirer' med lærerne, og mange af de ting kunne danne udgangspunkt for en ny aftale", siger borgmester Thomas Kastrup-Larsen, efter at KL og DLF i sidste uges overenskomstforlig har opfordret kredse og kommuner til at indgå lokale arbejdstidsaftaler. 

"Jeg synes også at det vil være fint, hvis vi kan kvittere med sådan en lokal aftale, fordi Danmarks Lærerforening har valgt at tage en konstruktiv vej med den kommission, der skal arbejde med en central aftale".

2014: Kommune og lærerkreds enige om værdier i Aalborg

"Vi vil gerne have en aftale, som sikrer lærerne, at der er ens regler på alle skolerne, altså en egentlig arbejdstidsaftale, så medlemmerne ikke hele tiden skal være usikre på de regler, der gælder. Vi har i forvejen en administrationsaftale, som vi kalder et værdipapir, og vi skal gerne have det sikret", siger formand for Aalborg Lærerforening Karsten Lynge Simonsen til folkeskolen.dk.

OK-forlig får Nyborg til at drøfte lokal arbejdstidsaftale 

Den nuværende praksis for lærernes arbejdstidsregler lokalt har langsomt udviklet sig fra 2014, forklarer Karsten Lynge Simonsen. Der er som udgangspunkt et tilstræbt maksmalt undervisningstal på 790 timer om året, 750 for nyuddannede lærere. Tilstedeværelsestiden er aftalt til 35 timer om ugen.

Borgmesteren: Konstruktivt forløb

Aalborgs socialdemokratiske borgmester Thomas Kastrup-Larsen reagerede altså prompte og positivt efter henvendelserne fra Aalborg Lærerforening og den samlede fagbevægelse i Nordjylland, herunder Dansk Sygeplejeråd, FOA, 3F og BUPL og skriver blandt andet på Facebook:

"Jeg har i dag modtaget en henvendelse fra en samlet fagbevægelse om at vi skal lave en lokalaftale for lærerne i Aalborg Kommune. Jeg vil gerne her kvittere for brevet og det konstruktive forløb der her været under overenskomstforhandlingerne".

"Og ja - Jeg synes det vil være en god ide, om vi kunne lave en lokalaftale for lærerne i Aalborg Kommune. Jeg har derfor bedt administrationen udsende en tillægsdagsorden til magistratsmødet på mandag med fagbevægelsens opfordring, så vi i fællesskab kan træffe beslutning om det videre forløb".

Lærerformand Karsten Lynge Simonsen glæder sig over det sammenhold, der er i fagbevægelsen, hvor organisationerne har skrevet under på brevet til byrådet med opfordring til at Aalborg Kommune viser vejen.

I brevet fra organisationerne hedder det blandt andet:

"Vi vil på det kraftigste opfordre Aalborg Kommune til at gå forrest i at skabe en ny start for folkeskolen i Aalborg og sende et tydeligt signal til lærerne og vi andre faglige organisationer. Der er etableret et rigtig godt grundlag for det videre samarbejde med Aalborg Lærerforening, men der er brug for en arbejdstidsaftale, som kan skabe den fornødne ro og tillid i systemet - til gavn for alle men ikke mindst lærerne."

Kredsformand: Prioritering i opgaverne

Karsten Lynge Simonsen siger, at Aalborg Lærerforening ikke går efter en dyr aftale.

"Men vi går efter en treårig arbejdstidsaftale, og vi har brug for i fællesskab at få udviklet et værktøj, så vi kan prioritere i opgaverne, så man har tid til de vigtigste opgaver", siger Karsten Lynge Simonsen.

Han håber på, at det vil lykkes at indgå en aftale og er optimistisk.

"Nu skal vi i gang med at forhandle. Men der har jo været positiv tilkendegivelse fra borgmesteren. Han har reageret hurtigt på vores henvendelse, og i Aalborg Kommune har socialdemokraterne absolut flertal", siger Karsten Lynge Simonsen.

Flere andre kommuner har efter forliget store bededag tilkendegivet, at de ønsker at indgå lokale arbejdstidsaftaler med lærerne, blandt andet Nyborg og Fredericia kommune.

Fredericia-borgmester vil nu tale arbejdstidsaftale

Læs mere

Brevet fra de faglige organisationer til Aalborg Byråd