It
5   20

Undervisningsministeriet gav grønt lys til kommunale trivselsmålinger

I flere kommuner gennemføres trivselsmålingerne med andre værktøjer end det, Undervisningsministeriet stiller til rådighed. I de kommuner har man adgang til de besvarelser for hver enkelt elev. Det har ministeriet tidligere sagt god for, men kommer nu med en ny vejledning.

Opdateret kl. 16:57: I den første version af denne artikel skrev vi, at de pågældende kommuners praksis er ulovlig. Dette er dog ikke klart afgjort. Folkeskolen.dk følger op i morgen. Redaktionen

Når elever i den danske folkeskole besvarer de årlige trivselsmålinger, må resultaterne kun bruges til statistik og forskning, hvor enkelte elevers identitet ikke kan læses ud af resultatet.

Men besvarelserne opbevares sammen med elevernes cpr-nummer, selv om det af testen fremgår, at den er anonym. Ministeriet har sat testene i bero, indtil man har fået undersøgt, om den praksis er lovlig.

Trivselstal bruges  på nogle skoler

Artiklen fortsætter under banneret

Nogle skoler og lærere bruger imidlertid den enkelte elevs besvarelser i trivselsarbejdet på skolen, og det har ministeriet tidligere givet lov til.

Firmaet Skolevisioner Aps, der står bag det digitale redskab Skoletrivsel, spurgte i en mail den 14. december 2015 Undervisningsministeriet, om det er tilladt at give skoler og lærere adgang til besvarelserne på individ-niveau.

Efter et par rykkere indløb der den 21. januar 2016 svar fra ministeriet:

Ifølge folkeskoleloven må ministeriet kun bruge resultaterne til statistik og forskning, hvor resultaterne er anonymiserede, men "Folkeskoleloven er ikke til hinder for, at en kommune kan beslutte at indsamle trivselsdata med det formål at bruge dem administrativt på individniveau. Kommunen skal i så fald indsamle og behandle oplysningerne i overensstemmelse med persondatalovens regler", står der i svaret fra Undervisningsministeriet, som Folkeskolen.dk har set.

Ministerium: Vi har ikke kommunikeret reglerne klart

I formiddag stod følgende imidlertid at læse på ministeriets hjemmeside:

"Undervisningsministeriet tilbyder grundskoler at bruge ministeriets værktøj til at gennemføre den nationale trivselsmåling. Her kan skolerne ikke få adgang til den enkelte elevs svar. Nogle kommuner vælger at bruge et andet indsamlingsværktøj, som har givet kommuner anden adgang til data, end ministeriets indsamlingsværktøj tillader. Undervisningsministeriet er blevet opmærksomt på, at der ikke er tilstrækkelig kendskab til reglerne på folkeskoleområdet, og at ministeriet ikke har kommunikeret klart om reglerne. Undervisningsministeriet vil derfor snarest  udsende et brev til kommunerne, hvori det indskærpes, at data til den nationale trivselsmåling udelukkende må indsamles til statistisk brug".

Folkeskolen.dk arbejder på at få en kommentar fra Undervisningsministeriet.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

It-netværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for it i folkeskolen. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.021 andre er allerede tilmeldt