Verdens elever skal undervises i FN’s Verdensmål

I næste uge skal ”Verdenstimen” på skemaet på skoler over hele verden. For verdens unge skal lære om de nye Verdensmål, der bliver vedtaget på FN’s generalforsamling senere på ugen.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Kampagnen "Verdenstime" sætter FN's nye Verdensmål på skoleskemaet over alt i verden i næste uge. I Danmark skal alle elever i Danmark have mindst én lektion, der præsenterer eleverne for de nye mål, som bliver vedtaget umiddelbart efter, at eleverne har hørt om det den. Målene bliver vedtaget i weekenden 25.-27. september.

"Dette er et historisk uddannelsesprojekt, hvor skoler i hele verden bruger minimum én lektion i uge 40 på at arbejde med de nye Verdensmål og lære dem at kende" siger Thomas Ravn-Pedersen, der er sekretariatsleder i Verdens Bedste Nyheder, som har sat Verdenstimenpå skoleskemaet i Danmark. Det er FN, Danida og de danske udviklingsorganisationer, der står bag Verdens Bedste Nyheder.

DLF indberetter påny regeringen til FN for at undertrykke frie forhandlinger

I alt er der 17 nye Verdensmål, og de erstatter de nuværende otte 2015, der blev vedtaget i 2000, og hvis frist udløber i år. Med de nye Verdensmål skal verden blandt andet være fri for ekstrem fattigdom og sult inden 2030. Derudover er det også fokus på, hvordan de sidste 58 millioner børn kommer i skole, og hvordan det sikres, at deres lærere er dygtige nok.

"Det er de yngre generationer, der i fremtiden skal holde politikere og ledere op på det, de nu har lovet med Verdensmålene. Netop derfor er det så vigtigt, at alle børn og unge kender målene", fortæller Thomas Ravn-Pedersen.

I forhold til FN's tidligere mål er det første gang, at målene gælder for hele verden, og der er blevet arbejdet på at formulere de nye mål gennem de seneste to år. Ibis har udviklet undervisningsmaterialet til landets lærere og kan findes på verdenstime.dk. Kids' News udgiver samtidig et temanummer om Verdensmålene og trykker et ekstra stort oplag af deres børneavis til næsten 1.000 skoler.

Elever fortæller Lykketoft om en bedre verden 

15 elever på 15 år er blevet udnævnt til at være ambassadører for de danske elever. De mødte tidligere på året Mogens Lykketoft, der er formand for FN's generalforsamling. På mødet præsenterede de unge de 15 verdensmål, de mener, at verdens ledere skal prioritere de næste 15 år. Her præsenterede de blandt andet et mål om, at der globalt skal gøres en større indsats for verdens flygtninge. Et mål, der ikke indgår i de kommende 17 verdensmål. 

Se kampagnevideoen for "Verdenstimen", hvor Helle Joof fortæller en klasse om, hvorfor det er vigtigt med fælles Verdensmål. 

 Find undervisningsmaterialet til "Verdenstimen" i linket til højre.