En stramning ved Erstatningsnævnet betyder, at lærere fremover skal politianmelde deres elever ved voldsepisoder, hvis de skal have erstatning for svie og smerte eller tabt arbejdsfortjeneste.

DLF: Katastrofalt at lærere skal politianmelde elever

En opstramning ved Erstatningsnævnet medfører, at lærere nu er nødt til at politianmelde elever for voldsepisoder for at få anerkendt en sag og få erstatning. Det er helt katastrofalt for det videre pædagogiske arbejde med elever og samarbejdet med forældre, lyder det fra jurist ved DLF.

Publiceret

Stramningen giver langt flereanmeldelser

Cirka en tredjedel af Danmarks Lærerforenings medlemmersarbejdsskadesager er voldssager. 

Tidligere undersøgelser fra FOA viser, at der blandt deresmedlemmer er cirka 40.000 tilfælde af vold og trusler årligt - detvil sige flere end 100 daglige tilfælde - hvoraf kun en lille delanmeldes til politiet i dag.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvis en elev udøver vold mod en lærer, skal arbejdsgiver eller lærer fremover politianmelde eleven, hvis læreren skal gøre sig håb om erstatning for svie og smerte eller tabt arbejdsfortjeneste og lignende fra Erstatningsnævnet.

Hidtil har lærere og andre omsorgsmedarbejdere ellers ofte kunnet få dispensation fra kravet om politianmeldelse ud fra pædagogiske hensyn - for eksempel et hensyn til det fremtidige pædagogiske arbejde med eleven og samarbejdet med dennes forældre. Men nu strammer Erstatningsnævnet, som træffer afgørelser om erstatning for ofre for forbrydelser, op på sin praksis, lyder det i nævnets årsberetning.

Stress og konflikter rammer i stigende grad lærerne

Årsagen fra nævnet er ifølge Avisen.dk, at der skal strammes op på den lempelige praksis, som gav lærere og omsorgsmedarbejdere som pædagoger, sygeplejersker og andre positiv særbehandling. Fremover skal der altså laves en anmeldelse af episoden til politiet, hvis sagen skal anerkendes af nævnet.

Politianmeldelse kan skade det videre arbejde

Jurist i Danmarks Lærerforenings organisations- og arbejdsmiljøafdeling Camilla Bengtson kalder stramningen helt katastrofal for medlemmerne. Ifølge hende vil en politianmeldelse af eleven i mange tilfælde ikke være gavnligt hverken for relationen mellem lærer og elev i klassen fremover eller for samarbejdet med elevens forældre.

"Den lange periode med dispensation fra kravet om politianmeldelse har været til stor gavn for vores medlemmer, for de er ikke glade for at skulle politianmelde børn. Det er elever, som de skal have i klassen fremover - og forældre, som kan blive hidsige over anmeldelsen. Det er bestemt ikke gavnligt for det videre arbejde", siger hun.

Flere lærere anmelder vold

 

Skoleledere holder igen med anmeldelserne

Når der hidtil har været sager, der skulle politianmeldes, har DLF altid opfordret til, at det er skolelederen, der laver selve politianmeldelsen, fortæller Camilla Bengtson. Men de har tidligere oplevet, at nogle skoleledere ikke synes, det er en god ide at anmelde en episode til politiet.

"Nogle skoleledere holder igen med anmeldelserne af hensyn til børnene og skolens image. Deres argument er, at eleverne skal kunne føle sig trygge på skolen, og at de ikke er et sted, der anmelder børn. Men det kan have konsekvenser for en lærer, som så selv er nødt til at anmelde episoden, for det kan påvirke relationen til skolelederen og i yderste konsekvens sikkerheden i ansættelsen, hvis de går imod lederens ønske", siger hun og tilføjer:

"Lærerne kan også blive så ramte af voldsepisoderne, at de er meget sårbare, og så er det svært at gå imod sin leders ønske eller skolens retningslinjer. Men episoderne kan føre til store gener, sygemeldinger eller andet, og derfor er det også potentielt store erstatninger, vi taler om. Derfor er lærerne nu nødt til at politianmelde deres elever for episoderne, selv hvis lederen ikke bakker op".

15-årig dømt for at tale grimt til sin lærer

Læs mere

Avisen.dk: Skal vi nu til at politianmelde børn ogdemente?