Afgangsprøver
2   939

Censorfordeling forsinket før næste uges afgangsprøver

Per Marshall er engelsklærer på Seminarieskolen i Aalborg og erfaren censor. Han plejer at få brev om, hvilke skoler, han skal bedømme afgangsstile for, i begyndelsen af april, men han har stadig ikke fået besked – og de skriftlige prøver begynder på mandag. Brevene er nu sendt ud, men der har været forsinkelser, bekræfter Undervisningsministeriet.

"Jeg har ikke tjekket min postkasse derhjemme i dag, men i går havde jeg stadig ikke fået besked, og det samme gælder min kollega", fortæller Per Marshall.

Som alle de øvrige skriftlige censorer står han med den særlige udfordring i år, at de fleste faglærere har fået en relativt fast arbejdstid fra kl. 8 til 16, mens censorjobbet er et fritidsjob, der ligger uden for censors lærerjob fra 8 til 16. Så hvornår skal de to parter tale sammen om de opgaver, hvor der er uenighed om karakteren?

"Den besked, vi har fået, er at det må vi selv koordinere. Men jeg ved endnu ikke, hvilke skoler jeg er censor for", forklarer Per Marshall, der altså lige nu ikke ved, hvem han skal koordinere med.

Censormangel

Artiklen fortsætter under banneret

Kontorchef i Kontoret for Prøver, Eksamen og Test i Undervisningsministeriet Rasmus Vanggaard beklager, hvis brevene ikke er nået frem.

"Brevene er sendt ud tirsdag og onsdag i denne uge, men der ligger en hel stak på mit kontor, som er kommet retur", fortæller han. Der kan være fejladresseringer eller svigt fra Post Danmarks side, men langt de fleste censorer skulle altså have modtaget brevet nu.

Det er dog også væsentligt senere end normalt, og der er en række grunde til forsinkelsen. Blandt andet har der været flere store pilotafprøvninger og forsøg i år, og der er en del skoler, som har fortrudt, at de i første omgang meldte sig til at gennemføre pilotversionen af afgangsprøven med adgang til internettet. Når de så har henvendt sig og sagt, at de ikke har nået at forberede eleverne godt nok på den nye prøveform, har de fået lov at gennemføre den klassiske i stedet.

"Men fordi det er to forskellige prøvesæt, tilstræber vi, at hver censor kun skal have enten hold med adgang til internettet eller hold uden adgang til internettet, og derfor har vi måttet ændre censorfordelingen", fortæller Rasmus Vanggaard.

En anden ændring er, at prøvekaraktererne i dansk og matematik nu kan have betydning for elevernes optagelse på en erhvervsuddannelse. Derfor skal de karakterer ligge klar tidligere end før. For at nå det, har ministeriet skullet skaffe flere censorer, som så til gengæld arbejder færre timer. Hver censor arbejder nu 60 i stedet for 70 arbejdstimer.

Og oveni gennemførte ministeriet så en stor strukturændring 1. april med dertilhørende kontorflytninger og etablering af et nyt telefonsystem.

"Det er selvfølgelig meget beklageligt, at nogen har fået en dårlig oplevelse. Eleverne vil dog ikke opleve nogen ændringer", siger Rasmus Vanggaard om forsinkelsen.

De skriftlige afgangsprøver begynder på mandag med læse- og retskrivningsprøven - både den 'gammeldags' på papir og en digital pilotudgave.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Engelsknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Sproglærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.577 andre er allerede tilmeldt