Håndværk og design
25   942

Professor: Læringsmål kan dræbe elevernes kreativitet

Alle fødes kreative, men i løbet af barndommen daler opfindsomheden. Sådan lyder oplægget til en debat på det årlige kulturmøde Mors. Paneldeltager og professor i kreativitet Lene Tanggaard, der ser skolen som en vigtig spiller for børns kreative udvikling, advarer mod læringsmål.

"Man beder børnene om at formulere et mål og mener, at det er progressivt, når det bliver transparent og gennemsigtigt for eleverne, hvad de skal lære. Men jeg mener faktisk, at hele den her kreds om læringsmål er antikreativ, fordi den bygger på forestillingen om, at vi på forhånd kan definere, hvad der kommer ud af en læreproces", siger Lene Tanggaard, der er professor med speciale i kreativitet ved Aalborg Universitet.

"Jeg er simpelthen bange for, at vi kan komme til at lægge noget af kreativiteten død, fordi vi definerer målet for tidligt. Mange kreative lærerprocesser handler jo om at overskride det, der er og komme hen til noget nyt, som hverken lærer eller elev helt ved, hvad er", tilføjer hun.       

På fredag aften kl 20 vil Lene Tanggaard og en række andre skole- og kreativitetskyndige gå på scenen til det årlige kulturmøde på Mors til en debat om "at nære kreativiteten" under den ny folkeskolereform.  

"Hvordan kan vi sikre, at børnene tænker ligeså meget 'ud af boksen', når de forlader skolen som på første skoledag?", lyder eksempelvis et af debatspørgsmålene.    

Artiklen fortsætter under banneret

 Skolen er første skridt på vejen

Lene Tanggaard stiller sig imidlertid kritisk over for forestillingen om, at vores skolesystem generelt skulle virke dræbende på kreativiteten som fremført af blandt andre den amerikanske uddannelsestænker Ken Robinson. 

"Det er unuanceret. Der er ingen tvivl om, at man i skolen allerede gør og kan gøre vældig meget for at holde liv i børnenes kreativitet, hvis man kultiverer og støtter op om de færdigheder, der skal til for at kunne gøre brug af det medfødte talent", siger hun.

Netop brugen af de kreative evner er en anke for Lene Tanggaard.

"Mange forskere definerer kreativitet som evnen til 'divergent tænkning', det vil sige skæv og anderledes tænkning, for eksempel at kunne se uventede brugsmuligheder i en given genstand. Men i min forskning og definition medtager jeg også evnen til at bruge tænkningen i en given kontekst".  

Og det er her, i omsætningen af den kreative tænkning til praksis, Lene Tanggaard mener, at skolen får en vigtig rolle at spille. Eksempelvis når eleverne skal lære at skrive gode tekster.

"I en børnehaveklasse kan der sagtens sidde mange, der er gode til at tænke skævt. De tænker ukonventionelt og kan få en træpind til at blive et fabeldyr. De har med andre ord et kreativt potentiale, men de er ikke fødte skribenter. Det er noget, man skal lære og det er delvist et håndværk. Der er for eksempel nogle grundregler for, hvordan man sætter en tekst op, der er en genrebevidsthed, man skal tilegne sig og grammatikken", siger hun.  

"Alt det er jo noget, man kun lærer i skolen og derfor spiller skolen en afgørende rolle for at hjælpe kreativiteten på vej. Jeg siger nogle gange, at skolen er det første skridt af tusind henimod at blive kreativ".

Lene Tanggaard deltager også i en debat om skoleledelse og ustyrlighed under kulturmødet, der finder sted i Nykøbing Mors d. 21.-23.august. 

Kulturmødet Mors

Kulturmødet Mors kalder sig Danmarks nye midtpunkt, når det kommer til at diskutere kunst og kultur.

I år sættes der blandt andet fokus på den nødvendige forbindelse mellem skole og kultur.

Kulturmødet arrangeres af Morsø Kommune og Region Nordjylland.

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Håndværk og designnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Foreningen for håndværk og design.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.269 andre er allerede tilmeldt

Billedkunstnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med foreningen Danmarks billedkunstlærere.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.675 andre er allerede tilmeldt

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.509 andre er allerede tilmeldt