Forstår ikke Nyrup

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Som omtalt i sidste nummer af Folkeskolen fik Anni Herfort svar på sit brev til Poul Nyrup Rasmussen om finanslovsaftalens ord om lærernes arbejdstid. 65 dage tog det at få produceret et enkelt A4-ark.

Statsministeren begrunder indblandingen med, at staten selv er overenskomstpart blandt andet med de frie skoler og med erhvervsskolerne.

'Det forstår jeg slet ikke', siger Anni Herfort.

'For mig at se er statens arbejdsgiverrolle i sig selv et forhold, der skulle skærpe opmærksomheden med hensyn til at undgå en utilstedelig sammenblanding mellem den lovgivende magt og den kompetence, som staten har som arbejdsgiver. Statens arbejdsgiverrolle giver hverken regering eller Folketing adkomst til at blande sig i overenskomstforhandlingerne for lærergrupper, som staten ikke er arbejdsgiver for'.

Anni Herfort gentager, at hun opfatter finanslovsaftalen som en uhørt indblanding i frie forhandlinger. En indblanding, der har forledt uddannelsespolitiske ordførere for Venstre og De Konservative og undervisningsministeren til at mene, at det er legitimt for Folketings- og regeringsmedlemmer at diskutere lovindgreb i en overenskomst, endnu inden stemmesedlerne er sendt ud til lærerne.

'Regeringen og forligspartierne er gået over stregen, og statsministerens spidsfindige argumenter i brevet ændrer ikke min opfattelse', siger hun.

Anni Herfort er til gengæld tilfreds med, at Poul Nyrup Rasmussen i sit brev tilkendegiver, at han vil respektere lærernes afstemning. 'Det opfatter jeg som et tilsagn om, at regeringen ikke vil komme med et lovindgreb, hvis medlemmerne skulle stemme overenskomsten ned', siger hun.