NetOpNu

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Søg og du vil finde

Det kan virke paradoksalt, men et væsentligt problem som bruger af Nettet er at begrænse mængden af information. Løsningen fra informationssamfundets troldmænd er søgerobotter. Små programmerede væsner, hvis skæbne er at farte Nettet tyndt døgnet rundt. Formålet er at registrere nye steder og dermed informationer på Nettet. Andre kødelige væsner foretager kvalitative til- og fravalg, som de opdeler efter emne, de såkaldte webguider. I dag er forskellen lille, idet de fleste webguider også har søgerobotter og omvendt. En god service hos de fleste søgemaskiner er kategoriseringen af websteder, hvilket gør, at man før søgningen allerede kan begrænse sig. Når du søger via robotter, er der stor forskel på resultatet fra robot til robot. Det gælder om at finde sin yndlingsrobot.

De fleste søgerobotter har en 'her er jeg'-tilmelding, så man kan sikre sig, at eksempelvis ens skole bliver set. Når man systematiserer millioner af sider, må der nødvendigvis ske en prioritering af informationerne. Sådan er det også hos søgerobotterne. Og på den vis nærmer vi os mysteriet om, hvordan folk tjener penge på at have et populært søgested. For en given sum penge kan man købe sig til plads på forsiden af de vel besøgte søgesteder, en såkaldt bannerplads.

Da søgerobottens funktion er central for brugen af Internet, kommer der tusinder af mennesker forbi i deres evige søgen. Man kan derfor sikre sig et stort antal besøgende med en bannerplads. Det betyder stor chance for at få spredt sine nyheder eller budskaber, der i sagens natur ofte drejer sig om markedsføring af produkter. Fred være med det, robotterne er en uundværlig del af Nettet i dag, reklamer eller ej.

Inden for undervisningssektoren er der en del initiativer på vej med undervisningsrelaterede links. Dem vil vi sætte fokus på senere, men et oplagt sted at prøve lykken er 'Fagenes infoguide', som findes på adressen: http://mmm.uni-c.dk/infoguide/. Dette er en god og gennemarbejdet webguide, hvor alle websider er udvalgt ud fra en faglig/pædagogisk vurdering.jha/cra

Her er nogle udvalgte søgemuligheder, hvoraf de to første er danske:

http://www.yahoo.dk/

http://www.jubii.dk/

http://www.altavista.digital.com/

http://guide.infoseek.com/

http://lycos.cs.cmu.edu/

http://webcrawler.com/

http://h-net2.msu.edu/reviews

DLF på Internettet

Danmarks Lærerforening er nu repræsenteret på Internettet under adressen http://www.dlf.org. Her er det muligt at søge korte, faktuelle oplysninger om DLF samt få indblik i foreningens syn på væsentlige pædagogiske spørgsmål som eksempelvis kvalitetsudvikling i folkeskolen, elevmedbestemmelse, racisme med mere. En spændende mulighed for den besøgende er en samling af debatindlæg og kronikker, fortrinsvist skrevet af Anni Herfort Andersen, samt en hel del uddrag fra artikler og indslag, hvor politikere og medarbejdere i DLF er blevet citeret. Ydermere finder man Folkeskolen samt nogle linkshenvisninger til andre undervisningsrelaterede institutioner.

På DLF's hjemmeside er der lagt stor vægt på overskueligheden, og tilgangen til informationer virker meget effektiv. Med denne side bliver det meget lettere at holde sig ajour med foreningens synspunkter og aktiviteter.

Det er i øjeblikket ikke muligt at komme i elektronisk kontakt med DLF direkte fra http://www.dlf.org, så spørgsmål vedrørende Lærerforeningen skal stadig gå den slagne vej via din tillidsmand eller telefon.cra

Undervisningsmidler på Internettet

Har man endnu ikke sikret sig bøger til årets undervisningsforløb, er der kommet en ny Internetservice til søgning af undervisningsmaterialer. Det er FUI (Fonden Undervisnings Information), som årligt udsender fem kataloger, som er gået på Nettet. Forlagene Alinea og Gyldendal Undervisning har været primus motor for projektet, der nu giver online-adgang til 22.000 titler fra folkeskoleniveau til universitetet. Internetadressen er www.fui.dk, og ud over en let adgang til de mange bogtitler er muligheden for at bestille bøger online den egentlige gevinst. En anden fordel er den direkte kommunikation med brugerne, således bliver databasen løbende opdateret med hensyn til udsolgte meldinger, besked om tilbagekaldelse, nye udgaver og så videre.

Selve søgningen fungerer godt, og emneinddelingen er meget detaljeret. Det kan dog undre, at man har emner såsom 'Grundbøger - Russisk', uden at der forefindes nogle titler under emnet. En anden mangel er gode og detaljerede beskrivelser af de enkelte titlers indhold. Det er nu engang lettere at vurdere en bog ud fra indhold frem for oplysninger om forfatter, pris og SBN-nummer.

Alt i alt en god nyhed. Et sidste ønske kunne være en mere interessant brugerflade med eksempelvis visning af bøgernes omslag og illustrationer. Det behøver jo ikke at være kedeligt at 'bladre' i bogkataloger.jha