Dansk
4   16

Borgerforslag: Flere kvinder i kanonen

Studerende Marie Larsen Skole er træt af, at der er så få kvinder på litteraturkanonlisten. Nu har hun stillet et borgerforslag, der skal lave om på det.

26-årige Marie Larsen Skole er selv vokset op med litteraturkanonen i sin skoletid. Dengang tænkte hun ikke videre over, at der blandt de 14 udvalgte forfattere blot var to kvinder.

Men da hun for et par år siden læste Agnes Henningsens genudgivne erindringer, undrede hun sig: Hvorfor havde hun aldrig hørt om denne ekstraordinære forfatter og debattør før?

 

FAKTA: LITERATURKANONEN

Litteraturkanonen består i dag i af 14 danske forfattere, som alle skolebørn skal stifte bekendtskab med. Det var udvalg under Undervisningsministeriet, som i 2004 udvalgte forfatterskaberne.

Derudover lavede udvalget en tillægsliste med forfatterskaber, som de anbefaler at eleverne introduceres for. Begge lister er blevet revideret siden, blandt andet er Tove Ditlevsen blevet tilføjet til kanonlisten.

Kanonlisten ser i dag sådan ud:

Folkeviser

Ludvig Holberg

Adam Oehlenschläger

N.F.S. Grundtvig

St. St. Blicher

H.C. Andersen

Herman Bang

Henrik Pontoppidan

Johannes V. Jensen

Martin Andersen Nexø

Tom Kristensen

Karen Blixen

Peter Seeberg

Tove Ditlevsen

Henrik Ibsen

Den vejledende tillægsliste ser sådan ud:

Danske folkeeventyr

Johan Herman Wessel

B. S. Ingemann

Jeppe Aakjær

Egon Mathiesen

Halfdan Rasmussen

Benny Andersen

Cecil Bødker

Ole Lund Kirkegaard

Amalie Skram

Astrid Lindgren

Thorbjørn Egner

Robert Storm Petersen

"Så begyndte jeg at tænke at det da faktisk er helt urimeligt at hun ikke er på kanonlisten" fortæller Marie Larsen Skole til folkeskolen.dk. "Og hvilke andre kvindelige forfattere er jeg mon blevet snydt for.

Artiklen fortsætter under banneret

Fandt forfattere sammen med sin dansklærer-mor

Efternavnet er ikke Marie Larsen Skoles eneste forbindelse til skoleverdenen. Hendes mor er dansklærer og sammen talte de sig frem til nogle forfatterskaber, som de mente manglede på kanonlisten.

De landede på Agnes Henningsen, Amalie Skram og Cecil Bødker. De to sidste af dem findes på en tillægsliste til den obligatoriske kanon. Agnes Henningsen er Marie Larsen Skoles kæphest.

Nu har hun fremsat et borgerforslag om at få de tre forfattere sat på kanonlisten, således at de bliver obligatorisk læsning for alle landets skoleelever.

"Men jeg er åben overfor andre forslag" siger Marie Larsen Skole. "Jeg læser,matematik, ikke litteraturvidenskab, og der er sikkert eksperter, som har andre bud på oversete forfattere. Det er helt fint. Jeg kunne bare godt tænke mig, at vi får en debat om det".

I orden at kvinder er i undertal på kanonlisten

Selv hvis Marie Larsen Skoles borgerforslag skulle gå hen og blive til lov, vil kvindelige forfattere stadig være i klart mindretal på kanonlisten.

Det har hun det fint med, så længe at mindretallet af kvinder og overtallet af mænd på listen faktisk giver et retvisende billede af litteraturhistorien.

"Man skal jo starte et sted" siger hun. "Det er vigtigt for mig at understrege, at det ikke er mit mål med borgerforslaget at få indført kvoter".

I skrivende stund har 66 borgere givet deres støtte til forslaget, så der er endnu et stykke vej til de 50.000, der skal til får at det kan det blive fremsat som beslutningsforslag og behandlet og stemt om i Folketinget. Sidste chance for at støtte forslaget er den 26. april 2021. 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.490 andre er allerede tilmeldt

PLC-netværket er for ansatte og andre med interessere for skolernes pædagogiske læringscentre. I samarbejde med Pædagogisk LæringsCenterForening. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
700 andre er allerede tilmeldt