Tysk
0   13

Forskningsprojekt vil undersøge elevers sproglige opmærksomhed op gennem skolen

Er der forskel på den sproglige opmærksomhed for etnisk danske børn og børn med en anden baggrund? Og hvordan udvikler den sproglige opmærksomhed sig med alderen? Det vil et nyt stort forskningsprojekt undersøge.

Hvordan udvikler elever evner til at bruge, forstå og udvikle sprog op gennem deres tid i folkeskolen?

Det vil lektor i fremmedsprogsdidaktik ved Institut for Engelsk, Germansk og Romansk på Københavns Universitet Petra Daryai-Hansen og ph.d.-stipendiat Natascha Drachmann undersøge over de næste tre år i et samarbejde med andre danske og internationale forskere.

Projektet vil følge en 1.-, en 5.- og en 7.-klasse samt to 9.-klasser på to forskellige folkeskoler. Derudover  vil projektet også følge 1.g'ere på to gymnasier i faget almen sprogforståelse.

"Vi vil bygge bro mellem dansk og de fremmedsprog, som eleverne lærer i skolen - ligesom vi også interesserer os for de sprog, som nogle af eleverne har med hjemmefra: Hvad sker der i forhold til deres sproglige opmærksomhed gennem årene, og er der forskel mellem minoritets- og majoritetsbørn?", fortæller Petra Daryai-Hansen.

Artiklen fortsætter under banneret

Har udvalgt fire klassetrin

Hun forklarer, at de pågældende klassetrin er udvalgt, fordi eleverne dér møder nye sprog i skolen.

"I 1. klasse får eleverne engelsk. I 5. skal de vælge deres andet fremmedsprog, og så ser vi, hvordan elevernes sproglige opmærksomhed udvikler sig op gennem skolen", siger hun.

De to forskere vil følge klasser via observationer og interview, fortæller Natascha Drachmann.

"Vi vil besøge folkeskolerne i projektuger i starten af skoleåret og til sidst på skoleåret. I projektugerne skal eleverne bygge bro mellem sprog. Her vil vi observere undervisningen og se, hvordan den sproglige opmærksomhed kommer til udtryk. Hvad siger eleverne, hvad taler de om og hvad skriver de? Og herefter vil vi også udvælge nogle af eleverne til gruppeinterview", siger hun.

Startede som et speciale

Forskningsprojektet er en overbygning af Natascha Drachmanns speciale, hvor hun undersøgte elevernes sproglige opmærksomhed i den tidlige tyskundervisning. Specialet var sådan en succes, at Natascha Drachmann fik en pris for specialet og siden modtog en bevilling til at lave en ph.d. om samme emne.

"I specialet har jeg haft Petra Daryai-Hansen som vejleder. Hun mente, at der var et potentiale til at gøre projektet til et større forskningsprojekt, og derfor er hun selv gået med i projektet, og vi har fået tildelt seks millioner fra Danmarks Frie Forskningsfond".


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Tysk og fransknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for fagene. I samarbejde med Sproglærerforeningen, Tysklærerforeningen og Fransklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.039 andre er allerede tilmeldt

Engelsknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Sproglærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.813 andre er allerede tilmeldt

Netværket Dansk som andetsprog er for alle, som underviser i dansk som andetsprog eller har interesse for undervisning af flersprogede elever og nyankomne.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
979 andre er allerede tilmeldt