Forskning Tysk
0   22

Undersøgelse: Kommende tysk-lærere vil gerne give deres kærlighed til sproget videre

På læreruddannelsen har de studerende valgt tysk, fordi de både elsker sproget og den tyske kultur. Og så vil de rigtigt gerne forsøge at give deres kærlighed til sproget videre. Det konkluderer en undersøgelse af tysk-faget.

Mens flertallet af 9.-klasseelever ikke er så glade for det tyske sprog, har de studerende, der læser til tysklærere på læreruddannelsen ikke overraskende et helt andet forhold til sproget.

Her kan man for manges vedkommende tale om en decideret kærlighed til både sproget og den tyske kultur, og valget om at læse tysk på læreruddannelsen bunder i et ønske at give sin kærlighed til sproget videre til eleverne.

Sådan konkluderer en undersøgelse fra Det Nationale Center for Fremmedsprog, der har spurgt elever og studerende om deres forhold til tysk-faget.

OM UNDERSØGELSEN

119 studerende på læreruddannelsen med tysk som undervisningsfag har besvaret et spørgeskema. Derudover er der udført fokusgruppeinterview med tre studerende på seks læreruddannelser. Undersøgelsen består desuden af spørgeskemasvar fra 3.540 9. klasseelever, 2.881 elever fra ungdomsuddannelser og 55 studerende, der læser tysk på universitet.

"For de lærerstuderende er motivationen en helt anden end for eleverne i skolen. De fleste lærerstuderende har en indre motivation. De holder af sproget, og de interesserer sig for tysktalende landes kultur og samfundsforhold. Og så glæder de sig til at give deres egne oplevelser med sproget og deres ved sproget videre til deres kommende elever", siger fortæller lektor i tysk på UCN Anne-Marie Fischer-Rasmussen, som står bag undersøgelsen sammen med lektor i fremmedsprogsdidaktik ved Institut for Engelsk, Germansk og Romansk på Københavns Universitet Petra Daryai-Hansen.

Artiklen fortsætter under banneret

Studerende kan godt lide at udfordre sig selv

De lærerstuderende svarer samtidig, at de gennem tysk-faget forventer at opnå gode jobmuligheder både i og udenfor folkeskolen.

"De studerende siger også, at det handler om at udfordre og udvikle sig selv ved at lære et sprog, som de anser for at være sværere end fx engelsk", fortæller Anne-Marie Fischer-Rasmussen.

Folkeskolen.dk/tyskfransk skrev i tirsdags om 9. klassernes forhold til tyskfaget. Her lød der generelt en stor tilfredshed fra eleverne med deres tysklærere. Og de lærerstuderende fortæller også, at de tysklærere, de har mødt op igennem uddannelsessystemet, har haft stor betydning for deres glæde ved tysk.

"De peger typisk på, at de har haft rigtig gode erfaringer med deres tysklærer i folkeskolen, på deres ungdomsuddannelse og også nu på læreruddannelsen. Det spiller helt klar en meget stor rolle. Og derfor håber de også på at blive den motiverende lærer, der viser eleverne, at det er spændende", siger hun.

Kommende tysklærere: Vi er ikke dygtige nok til sproget

Selvom de lærerstuderende generelt roser deres nuværende tyskundervisere, synes de dog ikke selv, at de er dygtige nok til sproget.

"Derfor ønsker de flere timer i faget, og de mangler også de autentiske møder. De vil ud i situationer, hvor de finder ud af, at de faktisk godt kan kommunikere med tyskere, og hvor de møder den tyske kultur. Det er fuldstændig det samme for eleverne i grundskolen", siger Anne-Marie Fischer-Rasmussen.

Ifølge undersøgelsen ser de lærerstuderende også meget gerne, at der bliver mere tid til at have fokus på både mundtlighed og mere repetition af grammatikken. Og så er de gladest for deres undervisning, når den er praksisorienteret.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Tysk og fransknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for fagene. I samarbejde med Sproglærerforeningen, Tysklærerforeningen og Fransklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.039 andre er allerede tilmeldt

Lærerstuderendenetværket er for alle lærerstuderende samt andre med interessere for læreruddannelsen. I samarbejde med Lærerstuderendes Landskreds.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
476 andre er allerede tilmeldt