Få justeringer af skolens ventilationsanlæg kan reducere spredning af bakterier og vira.

Eksperter: Frisk luft i klasseværelset mindsker risiko for covid-19

Øget tilførsel af luft udefra - altså ventilation -kan bidrage til at forebygge spredning af coronavirus, viser ny analyse fra DTU Byg.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Skoleåret er i gang, og det er mange steder mere end almindeligt vanskeligt at overholde den anbefalede afstand i klasselokalerne. Coronavirus har vist sig at kunne overleve i luften i mere end en time, så mange mennesker på lidt plads, især indendøre, er lig med smittefare. Men en ny analyse fra DTU Byg viser, at ventilation kan bidrage til at forebygge luftbåren smittespredning, særligt i offentlige bygninger, herunder skoler. Men det kræver måske, at skolens ventilationsanlæg skal justeres.

Ny viden om corona-smitte: Afgørende at lufte ud i klassen

Eksempelvis er ventilationsraten i nogle systemer baseret på antallet af tilstedeværende personer eller CO2-niveauet. Denne form for behovsregulering bør undgås under epidemier, skriver DTU BYG i analysen, hvor det også anbefales at undgå at recirkulere rumluft, hvis det er muligt.

Coronakrise kan føre til bedre indeklima på skolerne

I bygninger, som ikke har et (fungerende) mekanisk ventilationsanlæg - og det gælder en stor del af de danske folkeskoler - anbefaler DTU Byg i analysen, at man åbner vinduerne, når det er muligt og eventuelt benytter mobile luftrensere. Vælger man det, skal man være opmærksom på, at udskiftning af filtre og løbende vedligehold er afgørende for effekten.

Når skolerne skal åbne igen: Fyldte klasser er smittereder

 

 

Læs mere

DTU Byg Analyse