Madkundskab
0   6

Bliv klogere på bæredygtighed i madkundskab

Akademi for madkundskabsdidaktik holder 16. januar sit første åbne seminar. Emnet for seminaret er bæredygtighed i madkundskabsdidaktik, og målet er, at lærere og forskere sammen bliver klogere på, hvordan bæredygtighed kan indgå i undervisningen.

Klima, bæredygtighed og øko-kritisk bevidsthed fylder mere og mere både blandt elever, på den politiske dagsorden og i forskningen. I madkundskab arbejder lærere og elever med bæredygtighed og forskellige former for fødevare­produktion. Men måderne, der undervises på, er vidt forskellige.

Blandt andet derfor vil Akademi for madkundskabsdidaktik gerne sætte fokus på bæredygtighed i madkundskabsundervisningen, fortæller bestyrelsesformand Karen Wistoft. 

Akademi for Madkundskabsdidaktik

hører under Nationalt Center for Skoleforskning. Det er oprettet i et samarbejde mellem DPU ved Aarhus Universitet og seks professionshøjskoler/læreruddannelser.

Akademiet skal fremme professionsudvikling, forskning og forskningsinformeret undervisning i madkundskabsdidaktik blandt andet ved at igangsætte ny anvendelsesorienteret forskning og ved at fremme medlemmernes egne forsknings- og udviklingsarbejder.

Akademiet skal herudover fremme forskningsformidling på madkundskabsdidaktikområdet samt anden madkundskabsdidaktisk relevant forskning. Det gøres blandt andet gennem to årlige arrangementer: et heldagsseminar for akademiets medlemmer og en forskningskonference med åben deltagelse. 

"Der er så meget klimadebat og fokus på bæredygtighed politisk og skolepolitisk. Det farver mange institutioner og netværk, derfor vil vi arbejde med det den 16. januar. Vi vil kvalificere, hvordan bæredygtighed kan tænkes ind som en del af madkundskabsdidaktikken", siger Karen Wistoft.

På dagen har hun selv et oplæg om etik, moral og moralisering, når det gælder bæredygtighed.

Artiklen fortsætter under banneret

"Bæredygtighed er ofte forbundet med løftede pegefingre: Du må ikke spise kød, du må ikke bruge CO2 - så hvordan undgår man at undervise med løftede pegefingre. Det handler om, at eleverne tager kritisk stilling til mad, madlavning og måltider, og jeg vil gerne se på, hvordan man strikker undervisningen sammen uden at det bliver for helligt".

Professor i gastrofysik Ole G. Mouritsen fra Institut for Fødevarevidenskab, Københavns Universitet og Smag for livet fortæller på seminaret om, hvordan grønne madvarer kan blive så velsmagende, at de fleste kan holde ud at spise grønt i længden.

Lektor i klimapædagogik Jonas Lysgaard, fra DPU/Aarhus Universitet fortæller om en måde atundervise på, er at tage udgangspunkt i et positivt og bredt bæredygtighedsbegreb i forhold til mad og smag.

Lektor ph.d Helle Brønnum Carlsen fra Københavns Professionshøjskole fortæller om et helt nyt undervisningsmateriale om bæredygtighed til madkundskab.

Til sidst sætter deltagerne sig sammen for at finde ud af, hvordan forskningen kan bruges i praksis i undervisningen.

"Oplæg og præsentationer vil komme på vores hjemmeside, og så vil der også blive samlet op på workshop, så lærere efter seminaret kan finde et undervisningsopskriftskatalog på hjemmesiden", siger Karen Wistoft.

Seminariet er åbent for alle. Det er torsdag den 16. januar kl. 10 - 16. på DPU i København. Det koster 350 kroner at deltage og der er tilmeldingsfrist den 10. januar. 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
800 andre er allerede tilmeldt