Klima
0   5

Den hurtige: Sådan kan du få madens klimaaftryk ind i madkundskabsundervisningen

To lektioners madkundskab kan blive til undervisning i bæredygtighed og fødevarers klimaaftryk. Lån den simple ide fra madkundskabslærer Nina Balling.

Spaghetti bolognese kan laves både med og uden kød. Og det er udgangspunktet for Nina Balling, når hun på to lektioner underviser sine elever i madkundskab i bæredygtighed og fødevarers klimatryk.  

"Jeg har lavet bolognese med henholdsvis linser og kød. Eleverne skulle så sammenligne CO2-aftrykket for de to forskellige retter. Derudover læste de en tekst, jeg havde stykket sammen fra Madkamps førløb om bælgfrugter og bæredygtighed", fortæller Nina Balling, der er lærer på Gyvelhøjskolen i Galten i Skanderborg.

Hun synes, at bæredygtighed og mads klimaaftryk godt kan lidt abstrakt for eleverne.

"Jeg har tænkt, at det skal være let tilgængeligt og håndgribeligt for børnene. Det skal være noget, de kender fra deres hverdag. De kan ikke så godt lide retten med linser, men så opfordrer jeg dem til at blande de to retter, og så kan de faktisk godt lide det, og så kan vi få snakken om, hvordan man kan erstatte noget af sin mad".

Artiklen fortsætter under banneret

Hun oplever, at det bliver lettere at motivere eleverne, fordi de rigtig godt kan lide spaghetti og kødsovs.

"De synes, det med linser er mærkeligt. Det er abstrakt for børn at man påvirker klimaet ved at lave noget mad. Jeg tror ikke, det er noget, som de tænker særlig meget over, og tror heller ikke noget, der bliver snakket om ved aftensmaden derhjemme. Nu har de prøvet det, og næste gang de spiser spaghetti og kødsovs derhjemme, så kan de snakke om det".

Nedenfor kan du finde de opskrifter, som Nina Balling har brugt i undervisningen, og også et link til Unilever Food Solutions CO2-beregner.  


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
4.333 andre er allerede tilmeldt