Deltagerne i 1. maj på Rådhuspladsen i Aarhus blev opfordret til at udrykke deres modstand mod et nyt lovforslag om undervisning af flygtningebørn.

Bondo 1. maj: Dumt at give samfundets svageste et ringere tilbud

Hele to kampagner præsenterede DLF’s formand, Anders Bondo Christensen i sin 1. maj tale i Aarhus. Han opfordrede de fremmødte til at udtrykke modstand mod et lovforslag, som vil forringe flygtningebørns skoletilbud, og til at deltage i demonstrationer til fordel for velfærdssamfundet.

Publiceret Senest opdateret
Anders Bondo Christensen, formand for DLF, gør klar til at gå på talerstolen i Aarhus.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I den kommende uge fremsætter regeringen et lovforslag om et særligt undervisningstilbud til flygtningebørn. DLF møder forslaget med så stærk kritik, at foreningen netop er begyndt at samle underskrifter imod det for at få politikerne til at tænke sig om en ekstra gang.

Underskrift-indsamling mod lovforslag om flygtningebørn

DLF's formand, Anders Bondo Christensen, præsenterede underskriftsindsamlingen, da han til middag talte på LO Aarhus og FTF Midtjyllands fælles 1. maj arrangement på Rådhuspladsen i Aarhus.

"Lige nu behandler Folketinget et lovforslag, som betyder, at flygtningebørn ikke får de samme vilkår som danske børn. Der bliver ikke krav til timetallet i modtageklasserne, til antallet af børn eller til lærernes kvalifikationer. Det er uhørt, at den svageste gruppe i vores samfund skal have et dårligere tilbud", sagde Anders Bondo Christensen fra talerstolen.

DLF revser lovforslag: Integration af flygtningebørn svækkes

Han kaldte lovforslaget urimeligt over for børnene og deres fremtid. Men det er også dumt for samfundet, fordi det kan føre til dårlig integration, arbejdsløshed og kriminalitet.

"I Norge har den borgerlige regering undersøgt, hvad det koster at lave god undervisning til flygtningebørn. Det er dyrt. Men regeringen har også regnet ud, at det vil være fire gange så dyrt at lade være. I DLF laver vi en underskriftsindsamling imod lovforslaget, og jeg håber, at alle vil hjælpe os med at markere modstanden", opfordrede Anders Bondo Christensen

Danmark bør tage ved lære af andre lande

"Fællesskab og demokrati går hånd i hånd" lød parolen for arrangementet på Rådhuspladsen. Den tråd tog Anders Bondo Christensen op.

"Vi skal have et solidarisk samfund i Danmark, og her er jeg nødt til at sige, at vi skal bekæmpe fattigdom. Det er utroligt, at vi ikke har gjort det for længst", sagde han og tog deltagerne med ud i verden.

"I England lever million af børn i fattigdom. Vores lærerkolleger må indimellem give deres elever mad, fordi de ikke har spist i flere dage. I Tyskland er antallet af working poors eksploderet de senere år. De har et job, som de ikke kan leve af det. Og i USA har de tre procent rigeste amerikanere taget hele velfærdsstigningen, mens middelklassen er gået i stå, og de fattige bliver endnu fattigere".

Humbug at rige trækker andre med op

Anders Bondo Christensen bragte sin tale hjem til Danmark igen, hvor regeringen vil give skattelettelser til de rigeste.

"Man har lavet en kontanthjælpsreform, som skaber fattige børn, indført integrationsydelse, og man udhuler dagpengene. Regeringen prøver at bilde befolkningen ind, at hvis de rige bliver rigere, så trækker de os andre med. Men det er humbug. Vi kan se i de andre lande, at større ulighed skaber flere fattige. Vi er ved at sætte vores lige samfund over styr".

Børn fra fattige familier har dårlige vilkår i skolen, pointerede lærernes formand.

"Vi vil gerne bekæmpe den sociale arv i skolen, men det vigtigste, man kan gøre, er at sætte en stopper for fattigdom", sagde han.

Demonstrationer bakker op om velfærdssamfundet

Da klapsalverne havde lagt sig, fortsatte Anders Bondo Christensen med finansminister Claus Hjort Frederiksen (V), som for nogle år siden sagde, at hvis den offentlige sektor kunne få en vækst på fem procent og det private erhvervsliv en vækst på 20 procent, så ville man have skabt et nyt samfund.

"Finansministerens pointe er, at hvis man skaber så stor forskel mellem de offentlige tilbud og befolkningens rigdom, så vil folk vælge det offentlige fra. Vi ser allerede en stigning i antallet af private børnehaver, og der sker en tilstrømning til friskolerne. Også ældreplejen er med. Derfor er vi fem fagforeninger, som gennemfører demonstrationer til fordel for velfærdssamfundet i en række byer den 12. maj", sagde Anders Bondo Christensen og blev afbrudt af larm fra motorcykler.

"Tak for bifaldet", fortsatte han, da de var kørt forbi.

Medarbejderne skal kunne løfte opgaven

Det er BUPL, FOA, HK Kommunal, Dansk Socialrådgiverforening og DLF, som står bag kampagnen Virkelighedens Velfærd, som ud over demonstrationer består af en hjemmeside og opslag på Facebook.

"Mange steder foregår demonstrationerne i tæt samarbejde med borgmesteren og byrådet. Vi vil have et velfungerede samfund med en god og effektiv offentlig sektor, og jeg håber, at I vil støtte op om initiativet, så medarbejderne får mulighed for at løfte opgaven", sagde Anders Bondo Christensen.

Du kan læse mere om Virkelighedens Velfærd via linket til højre for artiklen.

Powered by Labrador CMS