Anmeldelse

Interkulturel pædagogik

Nu forstår jeg det

Det er ikke altid lige til at forstå, hvad der sker i relationen mellem mennesker. Her er en bog, som kan give svar på en hel række spørgsmål set i et interkulturelt perspektiv.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvad sker der? En bog om kulturmøder, "Interkulturel pædagogik".

Fakta:

Titel: Interkulturel pædagogik

Pris: 325

Sider: 286

Forlag: U Press

”Sig mig, hvad skete der lige her? Men vi har jo lige aftalt ...? Hvorfor siger han det? Hun forstår mig ikke …”. Som lærer og pædagog tænker vi det, og nogle gange siger vi det. Vi forstår ikke, hvad der sker.

Møder mellem mennesker kan være svære. Individer er forskellige. Er forklaringen, at vi kommer fra forskellige kulturer? Eller er det den sociale baggrund? Hvad er mest bekvemt i situationen? Utallige er de gange, jeg som pædagogisk konsulent igennem årene er blevet præsenteret for situationer, som er opstået i daginstitutioner eller skoler, hvor personer af forskellig herkomst, læs anden etnisk herkomst end dansk, har været involveret.

Med bogen ”Interkulturel pædagogik” er det lykkedes redaktørerne at samle teori og praksiseksempler om kulturmøder i et spændende værk. Læreren på skolen med elever med forskellig baggrund kan med stort udbytte kaste sig over Mehmet Ümit Necefs bidrag. Her gives, med udgangspunkt i en konkret hændelse, en analyse af, hvad der sker, når skolen med udgangspunkt i et ”individualistisk livssyn” bliver et konfliktfyldt mødested for elever fra kollektivorienterede familier. Kapitlet af Pia Thomsen om sproglig udvikling og sprogindlæringsvanskeligheder åbner for en ny måde at betragte børns og voksnes flersprogede udvikling på gennem flere prismer.

For mig, som er gammel i gårde, var dette en øjenåbner. Formidlingen sker i et let tilgængeligt sprog med eksempler og konkrete beskrivelser, så læserens egen hverdag genkendes og, ja, gentænkes. Læs bogen bagfra, begynd med det næstsidste kapitel af Pia Thomsen, og spring den tunge indledning over. Det var lige før, jeg gik død i den.

Powered by Labrador CMS