I november besøgte Undervisningsminister Christine Antorini Lundgårdskolen i Herning, hvor 2. klasserne var med i projetet Cool Beans

1500 elever i Herning får ekstra madkundskab

Meyers Madhus og Herning Kommune har i år i fællesskab startet det treårige madprojekt Cool Beans. Projektet er et rigtig godt bud til den understøttende undervisning, lyder den foreløbige erfaring fra en af de deltagende skoler.

Publiceret
Skoleleder Ketty Høj og borgmester Lars Krarup tog imod Christine Antorini, da hun besøgte Lundgårdskolen i Herning.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Skoleleder på Lundgårdskolen i Herning Ketty Høj kan slet ikke skjule sin begejstring over, at skolen er kommet med i Herning Kommunes madprojekt Cool Beans. Første omgang af projektet kørte på skolen i efteråret, og nu har skolen fået lov til at være med endnu engang i løbet af foråret. I efteråret var det 22 2.-klasse-elever, der om mandagen indtog madkundskabslokalet. I efteråret har skolen valgt en anden elevgruppe.

"Hvis man gerne vil have sociale kompetencer, er det en god brik at lave mad sammen", siger Ketty Høj.

Egentlig kom skolen med på et afbud. Et fritidshjem i skoledistriktet havde søgt om deltagelse, men kommunen mente, at der også skulle kobles en skole på, og derfor fik de ældste elever fra fritidshjemmet lov til at gå direkte fra undervisningen over i madkundskabslokalet om mandagen. Lundgårdskolen stillede med en lærer, og fritidshjemmet har to pædagoger med. Alle har været på en særlig efteruddannelse, som Meyers Madhus har stået for.

I alt når 1500 elever på flere skoler og institutioner gennem en treårig periode mulighed for at tage del i projektet i Herning. Projektet er udformet sådan, at eleverne over ti gange kommer i køkkenet. Råvarer og opskrifter kommer fra Meyers Madhus, og eleverne har så to en halv time til at forberede retterne og spise i fællesskab.

Godt projekt med muligheder for forbedringer

"Opskrifterne fra Meyers Madhus er meget ambitiøse. I projektet er skitseret, at to en halv time er rigtig god tid. Her ved den første evaluering kunne jeg fortælle Claus Meyer, at med 22 børn i 2. klasse er to en halv time ikke rigtig god tid", siger Ketty Høj.

I evalueringen har skolen ønsket, at det bliver bedre tid at forberede maden og spise sammen.

"I nye projekter vil der altid være noget, man kan gøre bedre. Vi vil gerne være med til at optimere det. For projektet er lige præcis noget, vi kan bruge i den understøttende undervisning".

Derfor har Ketty Høj søgt om og fået lov til at deltage i endnu en omgang af projektet.

"Men i næste omgang bliver det med elever fra 2., 3., 4. og 5. klasse. Underviserne har haft lidt svært ved kun at have 2. klasse, da de kan have svært ved at læse opskrifterne".

Ved at udbrede projektet til at rumme elever fra flere klassetrin, håber Ketty Høj at kunne give eleverne flere succesoplevelser på tværs af klassetrin.

Eleverne der bliver udvalgt til projektet får 10 undervisningsgange. Første forløb endte med, at der på skolen blev lavet en pop-up restaurant, hvor forældrene kom og spiste.

Mål: Landsdækkende projekt

Herning har indgået samarbejdet med Meyers Madhus i en treårig periode, men målet er, at projektet i Herning kan udvikles til en model, der også fremover kan fungere på skolerne - og måske også udbredes til andre kommuner.  

"Da jeg hørte om de erfaringer, Meyers Madhus har gjort sig, og om deres ønske om at finde en kommunal samarbejdspartner til at udvikle deres viden til en national model, gav det rigtig god mening at byde ind. Jeg glæder mig over, at 1500 af vores børn i løbet af de kommende år får mulighed for at få madoplevelser og køkkenfærdigheder, der forhåbentlig kommer til at præge deres vaner mange år ud i fremtiden", lød det fra Hernings borgmester, Lars Krarup (V) i en pressemeddelelse, da projektet blev sat i gang ved skoleårets begyndelse.