»Jeg tror ikke, at karaktergrænser er godt på ungdomsuddannelserne; i stedet bør man tale mere med de unge om deres drømme og motivationer og på den måde lede dem i den rigtige retning«, mener postdoc ved Center for Ungdomsforskning Peder Hjort-Madsen.

Ungdomsuddannelser skal ind i undervisningen

Målrettet indsats i udskolingen skal ruste de unge til at vælge den rigtige uddannelse. Nyt projekt sætter fokus på at hjælpe de unge i den rigtige retning efter folkeskolen.

Publiceret

ÆNDRINGER PÅ VEJLEDNINGSOMRÅDET FRA1. AUGUST 2014:

• Vurdering af uddannelsesparathed fremrykkes fra 10. og 9.klasse til 8. klasse.

• Baggrunden for parathedsvurderingen er de faglige, personligeog sociale kvalifikationer. Elever med et karaktergennemsnit påunder 4 skal have vurderet deres uddannelsesparathed.

• Kun elever, der bliver vurderet ikkeuddannelsesparate, vilkunne få individuel eller gruppevejledning af UU-vejlederen.

• Man skal have mindst 02 i dansk og matematik ved afgangsprøvenfor at kunne blive optaget på en erhvervsuddannelse.

• Der er ikke ændret på kravene til optagelse på en gymnasialuddannelse.

Kilde: uu-center.dk

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Studenterhue eller svendebrev? Der er mange muligheder, når eleverne i folkeskolen skal videre. Og skal det være lettere for de unge at vælge rigtigt i første hug, skal de oplyses bedre om de muligheder, der følger med de forskellige ungdomsuddannelser, mener Peder Hjort-Madsen, der er postdoc ved Center for Ungdomsforskning.

Han anser det for problematisk, at de unge presses ud i at vælge uddannelse så tidligt. Mange er slet ikke afklaret med, hvad de vil - og så følger de deres kammerater.

»Der er en skæv fordeling i uddannelsesvalget, hvor der er flere, der vælger gymnasiet frem for erhvervsuddannelserne. Der hersker en idé om, at 'alle døre står åbne' med en studentereksamen, og at man er fastlåst med et svendebrev. Men det er forkert, at erhvervsuddannelserne er endegyldige, man kan sagtens avancere derfra«, understreger Peder Hjort-Madsen. Derfor skal der også skrues op for informationsindsatsen, inden de flyver fra folkeskolereden.

»Afgangseleverne mangler viden om ungdomsuddannelserne, især når det kommer til erhvervsuddannelserne, fordi det kræver et mere konkret kendskab, hvis man skal vide noget om uddannelsernes muligheder«, siger Peder Hjort-Madsen.

Uddannelsesudsyn til udskolingselever

DLF og KL er gået sammen om projekt »Udsyn i udskolingen«, der skal sætte fokus på netop at gøre det muligt for udskolingslærere at vise de forskellige uddannelsesmuligheder frem ved at passe dem ind i undervisningen. Og det kan vise sig at være vejen frem, mener Peder Hjort-Madsen:

»Det giver god mening at integrere de forskellige ungdomsuddannelser i undervisningen, fordi det giver eleverne en referenceramme og kan koble det til en konkret faglighed«.

Hvordan »Udsyn i udskolingen« kommer til at udmønte sig, er endnu uvist, for skolerne har mulighed for selv at præge projekterne. Selve projektet er et økonomisk tilskud, hvor op mod 18 udvalgte skoler hver får 100.000 kroner til at støtte undervisningsaktiviteter, der vedrører valget af ungdomsuddannelse.

Jørn Højer-Pedersen, konsulent i skole- og uddannelsespolitisk afdeling i Danmarks Lærerforening, repræsenterer DLF i projektet, og han mener, at det er oplagt at ruste eleverne bedre til at vælge den rigtige uddannelsesretning.

»Der bliver nogle gange talt ned til ungdommen, på en måde som om der er noget galt med dem. Det er der ikke. Vi har en fremragende ungdom, der træffer fornuftige valg - men vi skal også udfordre dem på netop deres valg, så de kan blive endnu mere kvalificerede«.

Projektet er tænkt som et supplerende led i den nye kollektive vejledning, som kan understøtte det timeløse emne »Uddannelse og job« og skabe en tættere relation til ungdomsuddannelserne og erhvervslivet gennem undervisningen.

Bag »Udsyn i udskolingen« står Aarhus Universitet og Via University College. Projektet bliver en del af samarbejdet Fremfærd, der blev aftalt ved overenskomstforhandlingerne 2013.

Torsdag 5. februar 2015 vil projektet blive præsenteret på en konference for lærere, ledere og vejledere i udskolingen og på UU-centrene. Sidste tilmeldingsfrist er den 15. januar 2015. Læs mere på dlf.org

Powered by Labrador CMS