Anmeldelse

Udkig fra historiekanon - vor tid

Som var det i går

Kanonlisten i historie kom for at blive. Godt for forlaget Alinea, som siden 2012 har brygget på "Udkig fra historiekanon" og nu er udkommet med niende og sidste bog i serien. Denne gang om vor tid.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Forsiden indikerer, at vi historisk er langt fremme. Jetjagere i formation, ørken og ild. Samme foto findes længere inde i elevbogen under afsnittet om Maastricht-traktaten, som danskerne som bekendt sagde nej til. Billedteksten afslører, at det er det amerikanske luftvåbens maskiner. Stedet er Irak, tiden er 1992, og lederen af landet hedder Saddam Hussein. Golfkrigen er en realitet, George Bush er mere populær end nogensinde, mens grækerne kæmper mod intern økonomisk krise og politisk uro.

Fakta:

Titel: Udkig fra historiekanon - vor tid

Forfatter: Peter Bejder

Pris: 188,75

Sider: 100

Serie: Udkig fra historiekanon

Forlag: Alinea

Relationen mellem danskernes forbehold mod den Europæiske Union, ustabiliteten i Grækenland og amerikanernes senere nej til Bush og ja til Clinton kræver sin bog og en god forklaring på, hvorfor netop disse nedslag markerer en indgang eller en udgang i historietimen. Maastricht fordi vi skal, de andre fordi forfatteren bag, Peter Bejder, har vurderet, at de var det værd: at kanonnedslaget sammenholdt med verden omkring giver en merværdi og mulighed for at perspektivere til samtidige begivenheder. Og – måske -  finde en fælles bagvedliggende årsag-sammenhængs-forklaring. 

Sidste bog i Alineas serie "Udkig fra historiekanon" er tilegnet en periode, der starter med energikrisen i 1973 og slutter med 11. september 2001, hvor undertegnede sad på en mark. Bogstaveligt talt. Med historieholdet fra seminariet på ekskursion til Lejre Forsøgscenter - uden internetforbindelse og med moderat adgang til info om verdenshistoriens gang. Kontrasten kunne næsten ikke være større. Men lige der og lige da blev jeg for alvor klar over, hvorfor historiske sammenhænge er så pokkers vigtige at kunne identificere. Sommerfuglens vingeslag skaber på kort tid en effekt, der kan hænde at få konsekvenser på den anden side af jorden. Metaforisk talt. Længere var afstanden fra New York til natur nemlig ikke, end at hele verden på et splitsekund blev skræmmende bevidst om, at ingen er urørlige.

Man kan have sin mening om, hvorvidt en historiekanon er godt eller skidt, og om de opfølgende nedslagspunkter er de rigtige eller ej. Men når vi nu skal, er det et godt og gennemarbejdet materiale, Alinea står som afsender af. Masser af billeder til at krydre oplevelsen med og tekster, der følges op af en ordliste, i fald et ord eller begreb kræver ekstra opmærksomhed.

Hele serien på ni bøger baserer sig på de 29 historiske begivenheder, som alle elever skal arbejde med, og bruger dem som afsæt til at perspektivere til simultan historie i Europa og verden i det hele taget.

"Udkig fra historiekanon - Vor tid" er målrettet historieundervisningen i de ældste klasser.