Anmeldelse

Sæt læsespor

Sæt læsespor

Gennem eksemplariske forløb lærer eleven, hvordan man arbejder med fiktion. Strategierne er anvendelige i flere faglige sammenhænge, fordi eleverne bliver bevidste om deres læseforståelse.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Sæt læsespor - Læsestrategier og fiktive tekster" er tænkt til elever i 7.-10. klasse. Elevene bliver præsenteret for både nyere og ældre tekster. Teksterne er valgt med progression for øje, det vil sige, at de bliver sværere, jo længere hen i bogen man kommer.

Fakta:

Titel: Sæt læsespor

Forfatter: Mette Teglers

ISBN: 9788761661456

Pris: 175

Sider: 104

Forlag: Dansklærerforeningen, Systime

Målet med tekster og opgaver er, at eleven skal blive en kompetent og aktiv læser og lære at bruge læsestrategier og teknikker bevidst. Det er læseforståelsen, der er i centrum.

På en af siderne i bogen illustreres tydeligt, hvor mange bolde en god læser skal jonglere med for at opnå en god læseforståelse, når man læser fiktionstekster. I illustrationen nævnes syv tilgange, som er væsentlige at arbejde med, blandt andet læsehastighed, læsestrategier og læseformål. Under læsningen af de seks tekster er der tænkt i strukturen før – under – efter. Eleverne præsenteres for forskellige strategier, som kan anvendes i de tre faser af læsningen: (Før du læser) få overblik, lav tankekort, udarbejd tidslinje, baggrundsviden, (mens du læser) stil spørgsmål til teksten, udarbejd kolonneskema, ordkendskab, (efter at du har læst) opsummér, visualisér og meget mere.

Mellem hvert kapitel sættes spot på typiske fiktionstræk som for eksempel fortælleren eller metaforer. Bagerst i bogen findes kopiark med forskellige strategier.

Bogens forløb er eksemplariske og skal vise eleven, hvordan man arbejder med fiktion. Mange af de strategier, der præsenteres, er absolut anvendelige i flere faglige sammenhænge, fordi eleverne bevidstgøres om deres læseforståelse. "Sæt læsespor - Læsestrategier og fiktive tekster" er veldisponeret, læsevenlig og et materiale, der kan føre lærere og elever sikkert omkring alt det, man skal vide for at blive en god læser.