Skolelederen må bestemme, om en elev skal smides ud

Skole og Samfund siger ja til, at skolelederen må smide en elev ud af skolen mod forældrenes vilje, sådan som undervisningsminister Bertel Haarder foreslår. Foreningen Skolelederne tager imod forslaget med kyshånd.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Forslaget fra ministeren - der skal drøftes i forligskredsen omkring folkeskolen i næste uge - udspringer af den såkaldte Hellebæksag, hvor Helsingør byråd underkendte en skoleleders bortvisning af en elev, der havde kaldt en lærer 'pedo' på hjemmesiden Arto. Byrådet vedtog, at det var nok at flytte eleven over i en anden klasse.

Bertel Haarder vil nu forhindre den type underkendelse af en skoleleder ved at skærpe folkeskoleloven, der ganske vist siger, at skolens leder træffer alle konkrete beslutninger vedrørende den enkelte elev, men samtidig stadfæster, at lederen er underlagt kommunalbestyrelsens myndighed, også i sager, der drejer sig om den enkelte elev.

Forældrene mister ankemulighed

Hvis lovændringen bliver gennemført, mister forældrene retten til at klage over en afgørelse på deres barns vegne. Men det i orden med Skole og Samfund, så længe det gælder sanktioner og disciplinære foranstaltninger, mener Thomas Damkjær Petersen.

"Men vi skal stadig kunne anke på alle andre afgørelser end det, der drejer sig om sanktioner", tilføjer han.

"I dag har vi for eksempel en ankemulighed inden for specialundervisningsområdet, og den har vi ikke tænkt os at lægge fra os".

Lav nye retningslinjer

Men forsvinder ankemuligheden inden for det område, der hører under bekendtgørelsen 'God ro og orden i folkeskolen', så skal forældrenes og barnets retsstilling sikres, understreger Thomas Damkjær Petersen. Det kan gøres på forskellig vis, mener han:

"For eksempel kunne man indføre en kommunal ombudsmand, som kunne sikre, at såvel skolen som forældre og barn bliver hørt i en sag, hvor skolen overvejer at bortvise barnet mod dets og forældrenes ønske".

"En anden mulighed kunne være, at skolebestyrelsen og skolelederen på den enkelte skole skriver nogle principper for, hvordan sagsbehandlingen skal foregå. Det kunne for eksempel være en hjemsendelse af eleven i et par dage, inden der bliver taget en endelig beslutning. Eller det kunne være en regel om, at der skal ligge en skriftlig tilkendegivelse fra forældrene med deres opfattelse af sagen. Eller hvad man nu kan finde ud af lokalt - et eller andet, der giver mulighed for en dyb indånding, og som sikrer, at forældrene bliver hørt i sagen", siger Thomas Damkjær Petersen.

Skolelederne siger ja tak

Foreningen Skolelederne hilser Bertel Haarders forslag velkomment, fortæller næstformand Claus Hjortdal.

"Men skolelederens suveræne bemyndigelse skal ikke kun gælde disciplinære foranstaltninger", tilføjer han. "Skolelederen skal også for eksempel kunne beslutte, om en elev skal gå om".

I dag er det forældrene, der bestemmer, om en elev for eksempel skal gå et år mere i børnehaveklassen eller ej.