"Der er ingen tvivl om, at indsatsen for udsatte børn skal forbedres", siger socialminister Karen Hækkerup (S).

Stort skolefravær kan være tegn på overgreb og misrøgt

Social mistrivsel og stort skolefravær kan være tegn på overgreb mod børn, fremhæver et ekspertpanel, der har afleveret 39 anbefalinger til, hvordan de seneste års voldsomme sager med overgreb mod børn kan undgås.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det skal være fortid, at der ikke gribes ind i sager om børn, der udsættes for massive omsorgssvigt og overgreb. At der ikke bliver fulgt op på underretninger fra naboer, pædagoger og skolelærere. Og at gode intentioner ikke omsættes til handling, mener social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S).

I februar i år nedsatte hun et panel med 12 fageksperter, som nu har afgivet deres anbefalinger på baggrund af en kulegravning, Ankestyrelsen har lavet af de voldsomme enkeltsager, der har været de seneste år. Kulegravningen viser blandt andet, at et af faretegnene på overgreb mod børn er et stort skolefravær.

Børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S) siger:

"Vi ved, at et tegn på sociale problemer hos et barn er, at det ikke kommer i skole. Skolelederne skal derfor sikre, at skolerne altid underretter kommunerne ved bekymrende fravær fra undervisningen".

Christine Antorini vil også i dialog med de frie skoler.

"I dag stilles der ikke krav om, at de frie skoler skal indberette bekymrende fravær til kommunerne. Derfor vil vi nu styrke samarbejdet mellem de frie skoler og kommunerne", siger hun.

Kampage skal sikre, at børn kender deres rettigheder

Blandt  panelets øvrige anbefalinger er, at der skal gennemføres en national oplysningskampagne over for børn om deres rettigheder. Det vil sige om børns rettigheder og hjælpemuligheder ved vold og seksuelle overgreb.

Kampagnen skal suppleres af eksisterende inspirationsmateriale om emnet til brug i folkeskolens undervisning, for eksempel Undervisningsministeriets inspirationsmateriale om seksualundervisning.

Ekspertpanelet anbefaler også, at der indføres obligatoriske tværfaglige forløb omkring de udsatte børn og unge på uddannelserne til lærer, pædagog og socialrådgiver og på relevante sundhedsfaglige uddannelser.

Kommunerne skal have faste procedurer for behandlingen af underretninger

Derudover skal kommunernes tværfaglige samarbejde om udsatte børn styrkes, blandt andet i forhold til sundhedspleje, skoler, dagtilbud, tandpleje, og alle kommuner bør have klare procedurer for, hvordan de håndterer underretninger og sager om overgreb.

"Der er ingen tvivl om, at indsatsen for udsatte børn skal forbedres. Det viser de mange forfærdelige sager om overgreb og massivt omsorgssvigt med al tydelighed. Jeg arbejder nu videre med ekspertpanelets anbefalinger til, hvordan vi fremover kan undgå lignende sager", siger socialminister Karen Hækkerup.

Hun understreger, at det er vigtigt at finde holdbare og gennemarbejdede løsninger.

"Vi ønsker alle en bedre indsats på det her område, så vi skal have en grundig diskussion af ekspertpanelets anbefalinger, og hvordan vi bedst omsætter dem til konkrete initiativer", siger hun.

Du kan læse "Rapport fra ekspertpanel om overgreb mod børn" via linket til højre.

Læs mere

"Rapport fra ekspertpanel om overgreb modbørn"

 

"Inspirationsmateriale til bedre seksualundervsining ifolkeskolen"