Syv procent af 8.-klassseeleverne i Børns Vilkårs undersøgelse er blevet slået med flad hånd af en af forældrene mindst én gang det seneste år.

Hver femte elev i 8. klasse har været udsat for vold hjemme

Siden 1997 har det været forbudt for forældre at udøve vold mod deres børn. Alligevel fortæller 22 procent af de adspurgte 8.-klasseelever i en ny undersøgelse, at de har været udsat for vold fra en af deres forældre inden for det seneste år.

Publiceret Senest opdateret

Det er 25 år siden, det blev forbudt for forældre at udøve fysisk vold mod deres egne børn. Siden 2019 har psykisk vold også været strafbart. Men i en ny undersøgelse fra Børns Vilkår angiver hver femte elev i 8. klasse, at de har været udsat for fysisk vold og næsten hver fjerde om psykisk vold i hjemmet inden for det seneste år. Børns Vilkår har spurgt godt 1100 elever i 8. klasse.

Undersøgelsen viser også, at i de hjem, hvor forældrene har udøvet vold mod deres barn, har de ofte gjort det flere gange. 15 procent af eleverne har mødt fysisk vold flere gange i løbet af et år, mens syv procent har oplevet det én gang. Men undersøgelsen viser også, at fire ud af 10 aldrig har fortalt nogen om volden.

Folkeskolen.dk har talt med en ung kvinde, der fortæller, hvordan hun som barn var udsat for vold i hjemmet, men ikke fortalte det til nogen. Før en lærer spurgte ind:

Lærer gjorde en forskel

”Det med at blive mødt af en voksen gjorde en verden til forskel. Den lærer gjorde, at jeg troede på, at der var nogen, der ville hjælpe mig. Jeg har vidst, at der nok var nogen, men man kan godt føle sig meget alene. Han så mig. Han anerkendte mig og hjalp mig”, siger hun og understreger, at efter samtalen opførte han sig ikke anderledes i klassen. ”Når jeg larmede, fik jeg også skældud som alle andre. Jeg tror ikke, han gjorde noget efter samtalen, men han gav mig sit nummer og sagde, at jeg altid kunne ringe, og det gav mig en enorm tryghed og ro indeni, at der var en lærer, der hørte mig og ville hjælpe mig, hvis der var brug for det”.

Og volden har betydning også uden for hjemmet. 29 procent af de unge, der har været udsat for vold, har et lavt selvværd mod 13 procent af de øvruige unge i undersøgelsen. De unge, der har været udsat for fysisk eller psykisk vold, døjer også i højere grad med mistrivsel i form af at være ked af det eller have ondt i maven eller hovedet, i forhold de andre unge i undersøgelsen.

Vold mod børn i Danmark

"Vi skal finde og hjælpe disse børn ud af volden. Alle børn, der lige nu skjuler synlige og usynlige blå mærker, som går rundt i frygt for næste slag, og som føler sig komplet værdiløse – fordi det er det, de får at vide, de er – har brug for, at vi finder dem og hjælper dem", siger direktør i Børns Vilkår Rasmus Kjeldahl.